Aurvoll og Furesund er en totalentreprenør innenfor infrastruktur, grunn og anleggsarbeid og er et av tre selskaper i den nydannede Havlandalliansen.

Tre sunnmørs-selskaper inngår landbasert-allianse

Lokale bedrifter i Herøy kommune slår seg sammen for å utnytte potensialet i landbasert oppdrett. De har ambisjoner om å dekke prosjekter over hele Norge.

Publisert Sist oppdatert

Landbaserte oppdrettsanlegg tar tid å bygge og planlegge. Mange komponenter må på plass og ofte er det mange selskaper som må konkurrere om anbud, samt jobbe sammen.

I Fosnavåg på Sunnmøre har tre selskaper innen landbasert-sektoren sett fordelen med å slå seg sammen til det de kaller Havlandalliansen.

- Vi satt hver for oss og regnet anbud på oppdrag. Det var dårlige grunnlag, og anbudet måtte bygges opp fra scratch. Jeg tok kontakt med Astorplast og Tussa Installasjon og de satt også og regnet, forteller prosjektleder i Aurvoll Furesund, Kay Terje Myklebust til LandbasedAQ.

De tre selskapene har allerede erfaring med å jobbe sammen på andre prosjekter og har hatt et godt samarbeid. Ved å slå seg sammen som faste samarbeidspartnere, kan de enkelt ha en del felles aktivitet, bruke felles ressurser, logistikk, prosjektledelse og mer. Dette gjør kosteffektiviteten større.

Nærliggende

- Astorplast ligger 20 meter fra fasilitetene til Aurvoll og Furesund. Tussa har også fått et nytt administrasjonsbygg 100 meter unna, så vi ligger veldig nært hverandre, sier Myklebust.

Alliansen ble dannet som en reaksjon på behovet for å styrke kompetansen og ressursene som kreves for å bygge landbaserte oppdrettsanlegg. Havlandalliansen begynte som en idé da de tre selskapene innså at de delte lignende visjoner for bransjen, og så muligheten for å utnytte synergier ved å samarbeide. 

20 meter unna basen til Aurvoll og Furesund ligger Astorplast sine lokaler. Selskapet startet som et enkeltmannsforetak i 1997 og er i dag et aksjeselskap med rundt 40 ansatte som tilbyr kompetanse innenfor rør og prosess, vann- og slambehandling og fisketransport.

- Aurvoll Furusund, med sin ekspertise innen anlegg og prosjektledelse, sammen med Astorplast og Tussa, som begge har lang erfaring innenfor sine fagfelt, kom sammen for å lage et kraftig team for landbasert oppdrett, sier Myklebust.

Navnet «Havlandalliansen» ble valgt med omhu. Det refererer til både det marine miljøet og den geografiske plasseringen av bedriftene i Herøy kommune, også kjent som havlandet. 

Tussa Installasjon er godt etablert i elektro, IT og automasjonmarkedet med en over 70 år lang historie.

Store ambisjoner

De tre selskapene dekker til sammen flere ulike aspekter, essensielle for landbasert oppdrett blant annet: grunnarbeid og tekniske anlegg, rørsystemer, komponentproduksjon og automasjon.

- Sammen kan vi tilby felles prosjektledelse, logistikk og ressurser. Dette forenkler prosjekter for både utbyggere og kunder, da det reduserer ventetider og forvirring om ansvar og kostnader. Et av de største problemene i oppdrettsanleggprosjekter er grensesnittproblemer mellom forskjellige entreprenører, og Havlandalliansen tar sikte på å løse denne utfordringen, understreker Myklebust.

Alliansen har ambisjoner om å dekke prosjekter over hele den norske landegrensen og utelukker heller ikke internasjonale prosjekter i fremtiden.

Salgsingeniør i Astorplast, Rolf-Arne Ramstad, sier de vil ha et fokus på å bruke lokal arbeidskraft på prosjektene de tar på seg.

- Næring som dette skjer ofte på mange små og noen ganger avsidesliggende steder. Da er det ikke bare upraktisk for oss å reise med alt vårt utstyr, folk og samarbeidspartnere, men det tar også mulighetene fra de lokale selskapene rundt.

- Vi ønsker derfor å fortrinnsvis samarbeide med de lokale. Dette henger også sammen med at når vi reiser hjem igjen, så har du lokale aktører på stedet som kjenner systemet dersom kunden trenger service, sier Ramstad avslutningsvis.