– Jeg ser frem til å jobbe i skjæringspunktet mellom biologi og teknologi, sier Marit Reiso (43), som tiltrer som regionleder Midt- og Nord i Alde Akva 1. juni.

Alde Akva ansetter ny regionleder

Marit Reiso blir ny regionleder midt- og nord i Alde Akva. Hun tar med seg bred erfaring fra marinteknologi, prosjektledelse og organisasjonsutvikling inn i selskapet. 

Publisert

Marit Reiso (43) tiltrer 1. juni og vil ha base ved selskapets nyopprettede regionskontor på Solsiden i Trondheim sentrum. Hun har gjennom våren deltatt i forberedende møter med ledelsen og teamet, og går inn i et miljø med høy faglig bredde og tverrfaglig samarbeid som arbeidsform. 

Stillingen innebærer ansvar for utvikling både regionalt og nasjonalt i Alde Akva, som er et uavhengig konsulentselskap som leverer rådgivningstjenester for landbaserte oppdrettsanlegg og lukkede merder i sjø.

– En verdifull ressurs 

Daglig leder Kjell-Torodd Fitjar Bremskau sier til LandbasedAQ at selskapet har store forventninger til ansettelsen:

– Vi er trygge på at Marit blir en god medleder og en verdifull ressurs for Alde Akva, sier daglig leder Kjell-Torodd Fitjar Bremskau.

– Marit tilfører solid lederkompetanse, stor arbeidskapasitet og en tydelig strategisk tilnærming som vil styrke både teamet i Trondheim og selskapet som helhet.

Han understreker at Reiso vil få en sentral rolle i videreutviklingen av Alde Akva som et kompetansehus for oppdrett.

– Hun skal ta del i nasjonal forretningsutvikling, bygge og lede det regionale teamet, og sørge for at vi fortsetter å utvikle oss i tråd med selskapets mål. Hun vil også delta i prosjektsamarbeid med Advansia, der vi leverer rådgivning fra idé til produksjon.

Reiso har allerede rukket å bli kjent med både styret og kollegene.

– Vi er trygge på at hun blir en god medleder og en verdifull ressurs for Alde Akva, sier Bremskau.

Et selskap i vekst

Alde Akva har i dag 15 ansatte fordelt på kontorer i Haugesund, Stord og Trondheim – og åpner nytt kontor i Tromsø i løpet av sommeren. Selskapet nærmer seg femårsjubileum i september, og har siden oppstarten levert spesialisttjenester i over 140 prosjekter.

– Vi har levert mange prosjekter for landbasert akvakultur, men vil også med Marit øke vår inntreden for prosjekter som omfatter lukkede løsninger i sjø, sier Bremskau.

Erfaren leder med marint fotfeste

Marit Reiso sier hun ser frem til å starte i Alde Akva-teamet 1. juni.

Marit Reiso har de siste årene hatt lederroller som avdelingsleder og seksjonsleder, med ansvar for personal, strategi, mål og budsjett. Hun har også vært en del av ledergruppen i tidligere virksomheter. Nå ser hun frem til å kombinere den erfaringen med sin faglige bakgrunn i oppdrettsnæringen.

– Jeg vil jobbe organisatorisk både regionalt og nasjonalt, og gleder meg til å bli en del av det tverrfaglige miljøet i Alde Akva, sier Reiso til LandbasedAQ.

Fra lakseelv til teknologi og teamledelse

43-åringen vokste opp på Sunndalsøra, med en av landets beste lakseelver i bakhagen og Akvaforsk som nærmeste nabo. Interessen for oppdrett kom tidlig, og etter videregående bestemte hun seg for å studere akvakultur – med et mål om å bidra til matsikkerhet i utviklingsland.

Hun har en MSc i maskin- og prosessteknikk fra NMBU og James Cook University i Australia (2001–2006), med masteroppgave på økt produktkvalitet som endte med utviklingen av Salma-laks. Senere tok hun en PhD ved NTNU innen marine konstruksjoner, med fokus på offshore vindturbiner.

– Jeg har hele livet jobbet i oppgangen hvor innovasjon, utvikling og leveranser skjer i kreative tverrfaglige team, og dette er et sweet point jeg søkte etter – som Alde Akva traff innertier på, forteller 43-åringen.

Hun har bred erfaring med prosjekter i marint miljø, og har gjennom hele karrieren hatt oppdrag innen oppdrett – blant annet knyttet til notanalyser, SFI Exposed Aquaculture, monitorering av Havfarmen og utvikling av lukkede flytende systemer.

Kompleksitet uten snarveier

Oppdrettsnæringen er kompleks, og ifølge Reiso finnes det ingen raske løsninger. For å lykkes med bærekraft og god fiskevelferd må man forstå hele bildet.

– Det finnes ingen quick-fix, eller one-size-fits-all. Det ser en også i næringen. Det er mange avhengigheter som må spille sammen; logistikk, biologi, teknologi og myndighetsverk for å nevne noen.

Hun mener Alde Akva står godt rustet til å håndtere dette:

– Et kompetansehus som Alde Akva vil kunne bistå flere steder i dette komplekse bildet med vår unike kombinasjon av biologer og teknologer med erfaring fra både landbasert og sjøbasert oppdrett, forklarer hun.

Motivasjon og mening

Reiso motiveres av å bygge gode team og skape utvikling gjennom struktur og samarbeid.

– Det motiverer meg å lære, være i team hvor vi sammen lærer og skaper verdi for våre kunder og samfunn. Jeg brenner for å utfordre etablerte normer og for å ta i bruk en helhetlig tilnærming til å løse komplekse utfordringer, både innen organisasjonsstrukturer og prosjektgjennomføring.

Hun er opptatt av at folk skal ha riktige forutsetninger for å lykkes.

– Å fasilitere for at prosjektteamene har de riktige kompetansene til å svare ut det prosjektene vi til enhver tid har behov for, sikre at alle opplever mestring og utvikling i hverdagen, og at vi kan bidra til å løse de utfordringer våre kunder har, avslutter hun.