Alde Akva har ansatt ny seniorrådgiver:

Emil Skjerping har jobbet tolv år i Lerøy og skal over nyttår starte som seniorrådgiver akvakultur i Alde Akva.
Emil Skjerping har jobbet tolv år i Lerøy og skal over nyttår starte som seniorrådgiver akvakultur i Alde Akva.

Han er ny i Alde Akva

Siden oppstarten i 2020 har Alde Akva jobbet 12 000 timer med ulike akvakulturprosjekter. Nå har de også utvidet teamet med Emil Skjerping (35) som starter over nyttår.

Publisert Sist oppdatert

Emil Skjerping jobber som produksjonskoordinator ved Lerøy Sjøtroll Kjærelva, men skal over nyttår starte i ny jobb som seniorrådgiver for Alde Akva. Han har en bachelor i havbruk fra Høyskolen i Bergen, samt kurs i resirkulerende akvakultursystemer (RAS) fra NTNU.

Det Stordbaserte rådgivningsselskapet ble startet opp i september 2020 av gründer-trioen Kjell-Torodd Fitjar Bremskau, Geir Ingolf Strand, og Eirik Østerhaug. Selskapet jobber med ulike prosjekter innenfor akvakulturnæringen i inn- og utland.

- Styrker teamet med kompetanse og energi

Geir Ingolf Strand, seniorrådgiver akvakultur forteller at de er glade for å utvide Alde Akva teamet.

- Vi har blitt kjent med Emil gjennom mange år i prosjektarbeid, og har sett en kompetent fagperson med stor interesse for akvakultur og fokus på arbeidsoppgavene. Han er pliktoppfyllende og har dannet seg mange viktige erfaringer gjennom prosjektene han har vært en del av i Lerøy Sjøtroll Kjærelva. Vi synes det er ekstra stas at han har bor like ved hovedkontoret vårt og kan styrke hverdagen vår med kompetanse og energi, både faglig og sosialt, forteller Strand.

Han påpeker at Skjerping har ingeniørutdanning i bunn, og har gjort seg viktige erfaringer med det meste av ulike teknologier til akvakultur.

- Han har arbeidet på et anlegg med gjennomstrømningsteknologi og gjenbruk, der han også har vært svært involvert i planlegging av drift av anlegget, både for smoltproduksjonen og personellet involvert i alle operasjoner som skulle gjennomføres. Etter noen års drift med det eldre anlegget på Kjærelva så var han sentral i prosessen med å definere det nye anlegget på Kjærelva med ti ulike RAS-anlegg og et samlet karvolum på 23500 m3. Her ble det først gjort forprosjekt og evaluering av ulike RAS-teknologier, sier Strand.

I selve byggingen av anlegget påpeker han at Skjerping også har hatt en viktig rolle i byggherre-teamet for oppfølging i prosjektering og utførelse.

- Etter oppstart av anlegget har han hatt en viktig rolle i valg rundt detaljer som optimaliserer drift og funksjonalitet i de ulike prosessene ved denne type anlegg. Dette arbeidet Emil har vært gjennom samsvarer svært mye med hvordan vi Alde Akva arbeider inn mot andre landbaserte anlegg i dag, sier han videre.

Alde Akva teamet teller nå seks ansatte med Emil Skjerping som siste tilskudd.
Alde Akva teamet teller nå seks ansatte med Emil Skjerping som siste tilskudd.

- Vil bygge videre på erfaringene sine

35-åringen sier han har fulgt med på Alde Akva siden de startet opp.

- Det virker veldig spennende å være en del av et mindre selskap. Jeg har også en del erfaringer og ideer som jeg ønsker å bygge videre på, opp mot lukkede anlegg på land og i sjø, også for andre arter enn laks og ørret. Dette tror jeg det er gode muligheter for å jobbe med i Alde Akva, forteller han til Kyst.no.

Daglig leder Kjell-Torodd Fitjar Bremskau opplyser at tilførselen av Skjerpings erfaring fra planlegging, gjennomføring og drift av et av verdens største landbaserte smoltanlegg på RAS-teknologi vil gi en stor merverdi i prosjektene de er involvert i.

- Vi ser frem til å få ekstra kapasitet på teknisk dimensjonering og beregninger knytt til slamproduksjon. Emil har opparbeidet seg en ryggmargskompetanse innen akvakultur gjennom mange år på anlegg som er essensielt for videre utvikling av gode akvakulturanlegg.

12 år i Lerøy

Interessen for fisk fikk Emil Skjerping tidlig da han som 11-åring overtok et lite 20 liters akvarium fra bestemoren sin.

- Det ble fort flere og større akvarium, delvis finansiert av avisbud-vekkerklokke-jobben i helgene. Etter hvert startet jeg med brygging, ikke for å drikke heldigvis, men som en billig metode for å tilføre ekstra CO2 for akvarieplantene sin skyld, sier han med et lurt smil.

Skjerping fikk sommerjobb og deretter jobb som helgevikar på matfisklokalitet hos Lerøy Vest, mens han studerte for ca. 12 år siden.

Videre har 35-åringen jobbet på Sjøtroll Havbruk sitt stamfiskanlegg på Osterøy.

- De siste 10 årene har jeg jobbet ved settefiskanlegget på Fitjar, tidligere kjent som «Fitjar Laks». Der var jeg driftsleder mens det enda var et gjennomstrøms- og gjenbruks-anlegg. Jeg var en del av gjengen som prosjekterte og bygget det nye anlegget som i dag er Lerøy Sjøtroll Kjærelva AS. Det er et av verdens største landbaserte anlegg med RAS-teknologi. Når det nye anlegget stod ferdig i 2019, hadde jeg rollen som produksjonskoordinator der, opplyser han.

Forbedringspotensial i lukkede anlegg

35-åringen håper at han i sin nye jobb kan få bidra med erfaringen sin i etablering av flere landbaserte anlegg.

- Det er fremdeles forbedringspotensial på lukkede anlegg, både når det gjelder energieffektivitet, brukervennlighet og driftssikkerhet. Jeg ser det er teknologi som bør implementeres i næringen, og så er det noen teknologier som gjerne koster mer enn de smaker, sier Skjerping avslutningsvis.