Eldar Lien og selskapet Searas stakk tidligere i år av med seieren i Gründerjulepresangen. Det har gitt selskapet viktig hjelp på veien mot realisering.

Skal demonstrere RAS-enhet hos Bremnes Seashore

I starten av 2022 vant Searas Gründerjulepresangen. Optiras er for tiden under bygging, og det vil etter planen bli satt fisk i enheten i september neste år.

Publisert Sist oppdatert

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie.

Premien skal kunne gi vinneren en god mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen.

Det var Eldar Lien og selskapet Searas som i starten av året stakk av med seieren i konkurransen om Gründerjulepresangen med sin optiRAS-modul, som er en komplett enhet med integrert biofilter og vannbehandling. Løsningen er et samarbeidsprosjekt mellom Searas AS og Leirvik AS.

Stor energibesparelse

En pilot av optiRAS er nå under bygging hos Leirvik AS. Prosjektet fikk våren 2022 blant annet finansiering gjennom Innovasjon Norge på litt over 40 millioner kroner.

- Den skal installeres hos Bremnes Seashore sommeren 2023, der innsett av fisk er planlagt i september 2023, forteller Eldar Lien til Kyst.no.

Searas-sjefen hevder at med deres teknologi vil de klare å produsere fisk til en fjerdedel av energiforbruket pr. kilo produsert fisk prisen av det dagens anlegg klarer.

- I dagens situasjon trenger næringen løsninger som er nye. Vi kan nå demonstrere hvordan man kan forflytte vann, skimme ut partikler, degasse, redusere gasstrykk og kjøle vannet på en måte som kommer til å overraske næringen. Vi bruker veldig lite energi på det, påpeker han.

Helge Bjordal i Nagelld sammen med Eldar Lien i Searas på Laksevåg i Bergen.

Lien mener driftskostnadene vil gå ned og at vannkvaliteten vil bli bedre ved bruk av enheten de har under bygging.

- Dette skal vi nå demonstrere i fullskala hos Bremnes Seashore, sier han fornøyd.

God gründerhjelp

Når det kommer til Gründerjulepresangen, mener oppfinneren at det gjelder å være proaktiv og benytte seg av premien man har vunnet.

- Det er en rekke aktører bak presangen vi har fått god hjelp fra. Vi hadde et utviklingsløp som gjør at det nok hadde gått sin gang uavhengig av premien, men det betyr ikke at det ikke har vært nyttig.

Han trekker frem at Searas har fått god eksponering, og sier at selskapet nå er i brytningspunktet med ny teknologi som de mener vil sette spor etter seg i markedet.

- Blant annet har Deloitte vært ekstremt dyktig og de er en av aktørene som har brukt mye tid på oss i etterkant av seieren. Det har vært innertier, sier Lien, som også gir honnør til de andre aktørene som har vært til god hjelp.

De som bidrar er Nagelld, Acapo, Annerledeslandet, ArtGarden, DnB, Deloitte, NCE Seafood Innovation, NCE Aquatech Cluster og Stiim.

Team og realisering av konsept

Enheten er designet for å kunne løftes og transporteres som komplette enheter.

Helge Bjordal, styreformann i Nagelld forteller til Kyst.no at han på lik linje med Lien vil oppfordre neste års vinner til å være proaktiv og ta i mot all hjelpen presangen innebærer.

- Når vi skal i gang med en ny runde vil vi se på om det er folk som satser, om de har et godt team, og gjerne at realiseringen av teknologien ikke ligger langt frem i tid. Searas var allerede godt i gang da de vant, men har tatt store steg det siste året, påpeker han.

Nettopp team og hvor nær man er realisering av teknologien, kommer til å bli noen av de viktigste faktorene de vil se på i en ny runde, ifølge Bjordal.

- Dersom de har kommet et stykke på vei allerede, kan aktørene bak presangen tilby dem mye mer. Vi synes Searas har vært flinke til å bruke oss, og grunnen til at man har prisen er jo at man skal utnytte den. Vi er veldig spent på å se hva som dukker opp, avslutter Bjordal.

Les mer om selskapets teknologi her i en tidligere sak hos Kyst.no.