Utstyrsleverandøren Aquateknikk er et nyetablert selskap, og ble offisielt lansert på havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim i 2017. Foto: Therese Soltveit.

Tar teknologi fra gris til fisk

Roald Kverme startet opprinnelig med leveranser av fôringssystemer for griseindustrien gjennom selskapet Fjøsteknikk. Med nyetablerte Aquateknikk, satser han nå ytterligere på systemer til havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Daglig leder Roald Kverme sier de har mye erfaring fra havbruksnæringen selv om de tidligere har fokusert på griseindustrien via søsterselskapet Fjøsteknikk. Han opplyser til kyst.no at han ser store muligheter innenfor havbruksmarkedet, og valgte derfor valgte å etablere eget selskap med fokus på fisk.

Selskapet som holder til på Bryne i Rogaland tilpasser, installerer og vedlikeholder fôringssystemer i det norske havbruksmarkedet, men er på ingen måte nybegynnere når det gjelder fôringsautomater og utstyr.

Fôringsautomaten ble vist frem på Aqua Nor messen i Trondheim nylig. Foto: Akvateknikk.

- Våre fôringsanlegg for settefisk bygger på WEDAs velrenommerte fôringsanlegg for svin. Gjennom Fjøsteknikk, Akvateknikks søsterselskap, har vi nærmere 20 års erfaring med installasjon, tilpasning og utvikling av WEDAs fôringssystemer, forteller Roald Kverme, daglig leder i Akvateknikk, da Kyst.no traff han under Aqua Nor.

Etablerte nytt selskap

Like før havbruksmessen gikk av stabelen fikk utstyrsleverandøren på plass navnet Akvateknikk og har opprettet tre nye stillinger. Kverme påpeker at selv om navnet på selskapet er nytt, installerte Akvateknikk det første tørrfôringsanlegget hos Erko Settefisk tilbake i 2015. Fremover sier Kverme at de har mye på gang.

- Vi skal oppgradere og utvide med veijeanlegg hos Erko Settefisk. I løpet av 2017 vil også Grieg Seafood og Bremnes Seashore ta i bruk fôringsanlegg fra Aquateknikk. 

Akvateknikk har utviklet en fôringsteknologi som de mener gir full kontroll med fôrforbruket. Utfôringen skjer også svært skånsomt, og skal bidra til at svært lite av fôret blir knust eller forstøvet. (Se video av fôringsautomat lengre ned i teksten)

Kverme forteller at han samarbeider med Kenneth Helland som er daglig leder i Helland Silo. De leverer blant annet siloene til fôringssystemet. Kverme påpeker at de to har ansvar for hvert sitt selskap.

Aquateknikk på Aqua Nor. Foto: Therese Soltveit.

- Vi startet med å levere utstyr til gris og landbruksnæringen, men nå leverer vi utstyr til fisk også. Det er jo mye den samme teknologien vi driver med, som har det samme prinsippet, forteller de.

- Ble tatt på sengen

Det enorme potensialet i havbruksnæringen var imidlertid ikke Kverme forberedt på.

- Etterspørselen av utstyr ser vi kommer fra de virkelig store selskapene i havbruksnæringen. Så vi ble i starten litt tatt på sengen av det store potensiale her og mulighetene, sier han.

Han opplyser at de nå planlegger flere leveringer av anlegg, men avtalene er enda ikke offisielle.

- Fremtiden ser jo lys ut, det er jo en bransje med enorm vekst dette her. Det er etterspørselen i havbruksnæringen som gjør at vi nå satser enda mer. Det som går igjen, og som vi hører fra kunder er at de vil ha en norsk leverandør, forteller han. 

Per dags dato er de tre ansatte i selskapet, der Kverme ellers leier inn personell etter behov.

- Jeg vil at selskapet skal vokse, men vi vil ikke bli kjempestore. Det blir for mange voksesmerter, påpeker han.

Skreddersyr løsninger 

Han påpeker så at ingen oppdrettsanlegg er like.

- Derfor skreddersyr vi løsningene til hver enkelt kunde. Vi er opptatt av optimal plassutnyttelse og effektiv, skånsom fôring.

Systemet deres håndterer miksede pelletstørrelser og fasefôring.

- Det er utført i rustfritt stål A2 og A4. Anlegget kan fjernstyres og alle data kan eksporteres til blant annet Microsoft Excel.

Samarbeid

Havbruksnæringen ser de på som et stort marked og mens kyst.no intervjuer kommer det flere innom som ønsker å få til et samarbeid. Noe Kverme er svært glad for.

- Vi har noe å tilby, vi vet hva vi gjør og har god erfaring. Ikke minst kan vi levere komplette anlegg. Vi er kjapt på plass og ordner opp dersom noe skulle trenge justering, sier Kverme.

Det nye selskapet vil blant annet levere fôringsanlegg til havbruksnæringen. I videoen under ser du daglig leder Roald Kverme fortelle om deres fôringsautomat utstilt på Aqua Nor Trondheim.

https://www.youtube.com/watch?v=ubcEQCEWnLM&feature=youtu.be

Om selskapet: 

  • Aquateknikk tilpasser, installerer og vedlikeholder fôringssystemer i det norske havbruksmarkedet.
  • Selskapet har base i Rogaland, men leverer til hele landet.
  • De har kontorer i Bryne i Rogaland og har tre ansatte.