Her er lokaliteten som får vaksinemaskin av Maskon / ScaleAQ

Maskon leverer vaksinerings­maskin til anlegg på Island

Maskon, som ble en del av ScaleAQ-konsernet i mars, har levert sin første vaksinemaskin for smolt til Island. Det er Arctic Smolt som har kjøpt maskinen, som kjøres i gang allerede i uke 13.

Site manager i Arctic Smolt, Johan Hansen forteller de er helt avhengige av de nye maskinene.

Anlegget som er lokalisert i Tálknafjörður i Vestfjorden på Island, produserer 4,4 millioner smolt i året.

- Maskinen fra Maskon ble valgt fordi den har stor kapasitet og krever få folk. Vi er få ansatte her på Island, samtidig som utsettingsvinduet er svært kort. Vi er derfor helt avhengige av maskiner som får jobben gjort – raskt og med høy kvalitet, sier Johan Hansen, site manager i Arctic Smolt.

- Det er bra fart i oppdrettsnæringa på Island om dagen, og vi håper og tror at dette bare er den første av mange leveranser dit, sier Rune Reinås, salgssjef maskiner i Maskon.

Rune Reinås, salgssjef maskiner i Maskon

Effektiv vaksinering av smolt

Arctic Smolt har kjøpt en fullautomatisk vaksinemaskin og en Automatisk fiskepumpe fra Maskon. Den fullautomatiske vaksinemaskinen opereres av én enkelt operatør, kan vaksinere med en, to, tre eller fire + intramuskulære doser samtidig. Maskinen vaksinerer og sorterer opptil 20.000 smolt i timen, og håndterer fisk i størrelsesområdet 30 til 130 gram.

Maskons patenterte fiskepumpe løsning sørger for jevn tilførsel av fisk til vaksinemaskinen. En kraftig motor og sensorer sørger for en fast transporthastighet og en helt jevn mengde fisk hele tiden. Pumpen kan også automatisk regulere vannmengden, slik at fisketanken ikke blir oversvømt.

Leverer til Islandsk lakseeventyr

Det var Hansen som tok beslutningen om å kjøpe vaksinemaskinen og fiskepumpen, sammen med de ansatte. Etter at han tok over som site manager i 2017 har Hansen og teamet utviklet et moderne anlegg i Vestfjorden.

- Johan er en svært dyktig fagmann, som har vært med å bygge det Islandske lakseeventyret vi nå ser ta form. Vi er svært stolte over at slike dyktige fagpersoner velger våre produkter når det skal satses, avslutter Reinås.

Hansen har en fortid i Helgeland Smolt og har jobbet med utvikling av smoltanlegg. Der ble han kjent med Maskon sine produkter og serviceapparat første gang.