Går fra SalMar til Arnarlax:

Kristine Aarnes (31) har siden hun var liten jentunge vært med sin far på settefiskanlegg i Norge. Nå skal hun jobbe med videreutvikling av smoltproduksjonen til oppdrettsselskapet Arnarlax på Island.
Kristine Aarnes (31) har siden hun var liten jentunge vært med sin far på settefiskanlegg i Norge. Nå skal hun jobbe med videreutvikling av smoltproduksjonen til oppdrettsselskapet Arnarlax på Island.

Fikk mulighet til å være med å forme fremtidens smoltproduksjon på Island

Kristine Aarnes har vært med på å starte opp to RAS-anlegg for SalMar i Norge. Nå er hun flyttet til Island, hvor hun skal jobbe med å optimalisere settefiskproduksjonen til Arnarlax.

Publisert Sist oppdatert

Kristine Aarnes startet i sin nye jobb som produksjonsoptimaliserer i Arnarlax 1. november 2022, og har jobbet med settefisk i SalMar de siste seks årene.

Björn Hembre, administrerende direktør i Arnarlax sier til LandbasedAQ.no at de ansatte Kristine Aarnes ettersom hun er god til å kommunisere og har vokst opp med smoltproduksjon, har relevant utdanning og erfaring.

- Hun har lang og god praktisk erfaring fra smoltproduksjon, og jeg har vært kollega med Kristine tidligere, så vi vet hva vi får. Hennes viktigste oppgaver i selskapet blir å jobbe med produksjonsoptimalisering i smoltproduksjonen og implementering av beste praksis på alle smoltanleggene våre, sier Hembre.

Arnarlax:

  • Det islandske oppdrettsselskapet har sitt hovedkontor og slakteri i Bíldudalur i Islands vestfjordregion.
  • I tillegg har selskapet tre smoltanlegg – ett på Vestfjordene og to like sør for Reykjavik, samt et salgskontor i Reykjavik.
  • En av hovedinvestorene i selskapet er SalMar som eier 51,2 prosent.

Aarnes sier at dette var en spennende stilling i et selskap med stort potensiale.

- Det var også unik mulighet til å kunne påvirke og være med på å forme fremtidens smoltproduksjon på Island, og jeg gleder meg stort til å ta del i utviklingen til Arnarlax, sier hun.

31-åringen har fagbrev i akvakultur, samt en bachelor i marin biologi og havbruk fra Høgskolen i Ålesund.

- Har lært fra A til Å innen settefiskproduksjon

Aarnes har fulgt i farens fotspor og har siden ung alder vært med på settefiskanlegg.

- Helt fra tidlige barneår har jeg fått være med min far som er driftsleder på Eik Settefisk for å se til fisken og røkte, men det var først under studiene at det virkelig gikk opp for meg hvor interessant denne næringen er, forteller hun.

Aarnes startet først med deltidsjobb på merdkanten i SalMar når hun var student, og deretter jobbet hun med rekruttering og lærlinger på opplæringskontor for fiskeri- og havbruksfag, samt i Sett Sjøbein.

- I 2016 var ringen sluttet og jeg fant veien tilbake til SalMar. Jeg har hatt seks fantastiske år i selskapets settefiskavdeling på Senja, både som røkter og to år som driftsleder trainee. Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig, og i SalMar har jeg fått tid og rom til å utvikle meg og lære alt fra A til Å innen settefiskproduksjon. Siden jeg begynte i 2016 har jeg vært fått være med å starte opp to store RAS-anlegg, sammen med utrolig dyktige kolleger, forteller hun.

Vil bidra til å løfte smoltproduksjonen

Målet til Arnarlax er å være Islands ledende lakseprodusent, og 31-åringen håper at hennes erfaring fra Norge kan bidra med på løfte Arnarlax sin smoltproduksjon.

- Jeg har fått en sammensatt rolle, der målet er god ressursutnytting både med tanke på dyktige medarbeidere, og en optimalisert smoltproduksjon. Vi har fire settefiskanlegg der jeg skal jobbe med å samkjøre og implementere beste praksis og prosedyrer. Jeg ser frem til å bli bedre kjent med firmaet og komme godt i gang med arbeidet.

Aarnes er fra Vestrefjorden, i gamle Haram kommune som nå går under Ålesund. Hun har aldri bodd i utlandet før, og bor nå i Hveragerði utenfor Reykjavik.

- Island er et fint sted med hyggelige folk, så det skal nok gå smertefritt, sier hun avslutningsvis