Ny RAS-ingeniør i Artec Aqua

Artec Aqua har ansatt Margit Ertresvåg Jakobsen i rollen som RAS-ingeniør. I sin nye jobb vil Jakobsen ha fokus på grensesnittene mellom teknologi, vannkjemi og biologi.

- Vi skal fortsette å være sultne på forbedringer for fiskens skyld

Artec Aqua har ansatt Margit Ertresvåg Jakobsen (29) i rollen som RAS-ingeniør. - Jeg er litt nerd på vannkvalitet, og ville gjerne være med på å dra utviklingen av dette videre i et firma som har fokus på nettopp dette, sier hun. 

Publisert

Artec Aqua har ansatt Margit Ertresvåg Jakobsen i rollen som RAS-ingeniør.  Hun har en Master i bioteknologi fra NTNU Trondheim, inkludert utveksling i Grenoble og RAS-fag fra DTU Hirtshals. 

Jakobsen har siden utdannelsen jobbet i Akvafresh som prosjektleder for FoU, før hun de siste par årene har vært FoU-ansvarlig for vannkvalitet i Fiizk. 

Artec Aqua:

  • Selskapet ble etablert i 2002 og er totalleverandør av prosessanlegg og løsninger til landbasert oppdrett.
  • De leverer utstyr til gjennomstrømnings-, gjenbruks-, og RAS-teknologi, og har med egenutviklede produkter og løsninger tatt en solid posisjon innen segmentene smolt, postsmolt, stamfisk og landbasert matfisk for laks. 
  • Med sine rundt 53 ansatte har selskapet hovedkontor i Ålesund, i hjertet av den norske fiskeri- og havbruksnæringen.

Andres Thyri, markedsansvarlig i Artec Aqua forteller til LandbasedAQ.no at Jakobsen har jobbet mye med inntaksrensing av vann til RAS-anlegg, og vil få fagansvar for deres RAS-teknologi, samt et fagansvar for vannkvalitet. 

- Rollen er ny i selskapet, og vil ha mange og varierte arbeidsoppgaver. Hun vil være en viktig brikke på tvers av prosjekter og vil inngå som ressursperson i flere nye og pågående prosjekter. Hun vil også være viktig inn mot salg- og kunderådgivning, og har tross sin unge alder et bredt kontaktnettverk i bransjen, opplyser Thyri. 

Jakobsen sier til LandbasedAQ.no at Artec Aqua er et firma med mange spennende prosjekter og mye kompetanse. 

- Særlig har gjennomstrømningsteknologien til Artec Aqua pekt seg ut som en god og sikker teknologi, kanskje først og fremst kjent fra Salmon Evolution sitt anlegg på Indre Harøy. Jeg er litt nerd på vannkvalitet, og ville gjerne være med på å dra utviklingen av dette videre i et firma som har fokus på nettopp dette. Oppstarten har vært veldig kjekk, og jeg har blitt godt mottatt av hyggelige og flinke kollegaer som gjerne vil ta meg med inn i artige prosjekter. Jeg har til og med fått vært en uke i praksis på Artec Aqua-anlegget Silver Seed hos Ellingsen Seafood i Lofoten, hvor jeg fikk være med på daglig drift av et settefiskanlegg fra Artec Aqua, opplyser hun.

- Skal fortsette å være sultne

Jakobsen har fått vært noen måneder i selskapet allerede, og startet 19. juni. 

Margit Ertresvåg Jakobsen i felten hvor hun utfører testing av desinfeksjonsmetoder sammen med Nofima.

- Jeg har rukket å komme litt i gang, og Aqua Nor ble en pangstart, opplyser hun. 

I sin nye jobb vil Jakobsen ha fokus på grensesnittene mellom teknologi, vannkjemi og biologi. 

- En viktig del av jobben er å oppnå en vannkvalitet som gir best mulig fiskehelse. I Artec Aqua skal vi bygge pålitelige anlegg som fremmer fiskehelse, og da skal jeg være med å bidra til dette. Vi skal fortsette utviklingen for å være lengst fremme med teknologi som fremmer fiskehelse gjennom god vannkvalitet, og vi skal fortsette å være sultne på forbedringer for fiskens skyld, legger hun til. 

- Enkelt valg

At 29-åringen endte opp med å jobbe med vannkvalitet i oppdrettsnæringen var mye takket være en god lærer. 

Margit Ertresvåg Jakobsen sier hun har lært mye av dyktige kollegaer i AkvaFresh og FiiZk, og har fått tillit til å styre egne prosjekter.

- På videregående hadde jeg en fantastisk motiverende marinbiolog som lærer i kjemi og biologi, Andreas Bjørnerem. Han inspirerte meg til å søke meg inn på bioteknologi i Trondheim, hvor interessen for kjemi vokste. Jeg husker også godt et foredrag Kari Attramadal hadde det første året om hvordan bevisst kultivering av bakterier i RAS kunne gi optimale vekstforhold for fisk. Tilfeldigheter gjorde at jeg ringte Per Kosberg i AkvaFresh etter endt utdanning, og han var tøff nok til å ansette en nyutdannet bioteknolog til å følge opp forskningsprosjektene i AkvaFresh. Derifra har læringskurven vært bratt. Da linken til stillingsannonsen om Artec Aqua kom i en tekstmelding fra en onkel, var valget om å søke enkelt, forteller hun. 

- En fantastisk mentor

Tiden i AkvaFresh og etter hvert i selskapet FiiZK opplyser 29-åringen har vært svært lærerik. 

- Jeg har fått gleden av å jobbe på mange ulike prosjekter innen ulike deler av næringen, deriblant vannrensing til landbasert oppdrett, avlusingsteknologi og semilukkede merder på sjø. Jeg har lært mye av dyktige kollegaer, og har fått tillit til å styre egne prosjekter. Jeg vil trekke frem Per Kosberg som en fantastisk mentor, som blant annet har lært meg verdien av å gjøre industriell forskning i samarbeid med akademiske miljøer, sier hun engasjert. 

Jakobsen bor fortsatt i Trondheim sammen med samboeren sin, og deler tiden  mellom hovedkontoret til Artec Aqua i Ålesund og Trondheim.

-  Jeg har foreldre og ei bestemor i Ålesund, og de er godt fornøyde med at jeg er der oftere, sier hun avslutningsvis. 

Her er Margit Ertresvåg Jakobsen i felten i sin tidligere jobb, og gjør forskning på avlusingsmetoder i Ectoremover-prosjektet. Her er hun avbildet sammen med Mark Powell, daglig leder i Marineholmen RASlab.