En laks som hopper på Mowi sin lokalitet Osikollo i British Columbia.

Avvikler åpne merder i British Columbia – Mowi skuffet

Den kanadiske regjeringen vil gå fra åpne merder til lukket drift.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld kunngjorde den kanadiske regjeringen at de vil avvikle tradisjonelle oppdrettsanlegg i åpne merder i British Columbia innen 30. juni 2029.

Det opplyser Mowi i en børsmelding torsdag.

– Regjeringen foreslår å flytte lakseoppdrett i BC til lukkede anlegg eller landbaserte anlegg. Ytterligere detaljer, inkludert en utkastplan for den nødvendige overgangen, skal kunngjøres innen utgangen av juli 2024, etterfulgt av en ny konsultasjonsperiode, skriver Mowi.

– Skuffet

Oppdrettsgiganten skriver at den «uheldige kunngjøringen» kommer til tross for selskapets anstrengelser for å bane vei for fremtidig bærekraftig vekst og sysselsetting.

– Dette inkluderer en grundig konsultasjonsprosess med flere interessenter, og sterk støtte gjennom årene fra lokalsamfunnene vi opererer i. Vi er skuffet over beslutningen, da tradisjonell lakseoppdrett i sjøen absolutt er bærekraftig, og dermed mangler det vitenskapelig grunnlag for beslutningen. 

Mowi skriver at de nå vil ta seg tid til å undersøke kunngjøringen nærmere og utforske tilgjengelige alternativer før de iverksetter passende tiltak.

Mowis virksomhet i British Columbia:

  • Mowi har 46 tillatelser i åpne merder i British Columbia.
  • I 2023 slaktet Mowi Canada West 19 000 GWT i British Columbia, med inntekter på EUR 149 millioner og drifts-EBIT på EUR 11 millioner.

Stopper alle investeringer

Basert på den annonserte planen til den kanadiske regjeringen vil Grieg Seafood midlertidig stoppe alle investeringer i British Columbia og vente på utkastet til overgangsplan for å vurdere videre handlinger, melder oppdrettsselskapet i en børsmelding. 

Regjeringens pressemeldingen understreker at denne overgangen kun gjelder for oppdrettsvirksomhet i British Columbia, der Fiskeridepartementet er hovedregulator for havbruk. Andre steder i Canada, hvor provinser og territorier er hovedregulator, respekterer Fiskeridepartementet deres jurisdiksjon.

Dermed har dette ingen konsekvenser for Grieg Seafoods virksomhet på Newfoundland, Canada, skriver selskapet. 

De tre produsentene av atlantisk laks som opererer i British Columbia er Mowi, Grieg og Cermaq.

Den kanadiske oppdrettsnæringsalliansen (CAIA) har uttalt at tiltaket fra regjeringen er uansvarlig, urealistisk, urimelig og uoppnåelig. Les mer om saken her hos Kyst.no sitt engelske søsternettsted Fishfarmingexpert.com