
Landbasert anlegg med robot som passer på
Med egne tanker for hvert dyr og robotisert overvåking, skal teknologi fra Bergen gi skånsom og effektiv produksjon av skalldyr – med minimal ressursbruk.
Etter konkursen i Marineholmen RASLab AS, som var en del av Ocean Innovation Catapultsenter, står en viktig testarena for landbasert oppdrettsteknologi snart tom. Men én aktør har allerede funnet en ny vei videre.
– Vi har brukt tiden godt og utviklet et system som både er energieffektivt, skalerbart og tilpasset en rekke arter, forteller Jon-Terje Lepsøy, daglig leder i oppstartsselskapet Elevate Ocean, som viser frem teknologien til LandbasedAQ.
Individuell tilpasning i hver tank
Kjernen i teknologien er en modulær vegg med individuelle tanker for hvert dyr. Hver tank har eget vann, lys og overvåking. Systemet, kalt OceanWall, skal kunne skreddersys til ulike arter og livsstadier – og noe av det viktigste er at det minimerer stress og aggresjon blant dyrene.
– De lukter ikke hverandre, og dermed unngår vi utfordringer med kjønnsmodning og dominans, sier Lepsøy.
Systemet er spesielt utviklet for bentiske arter som kongekrabbe, hummer og kråkeboller, men kan tilpasses mange typer skalldyr.


Gjennomstrømming med lavt vannbehov
Anlegget, som står vegg i vegg med ruinene på Marineholmen, bruker i dag gjennomstrømming. Vannet hentes fra 150 meters dyp i Byfjorden, via ledningen til Akvariet i Bergen, og går rett gjennom systemet før det slippes tilbake til sjøen uten rensing.
– Det er saltvann med stabil temperatur, som nå ligger rundt 12 grader. Vi gjør ingen videre behandling av vannet, forklarer Lepsøy.
Systemet krever også svært lite vann. For eksempel bruker en tank med rødklokreps kun 20 liter vann i døgnet. Dette gir lave kostnader og gjør teknologien egnet også i områder med begrenset vannressurs.
– Vi har oversikt over vannbehovet for ulike arter, og tilpasser mengden etter deres fysiologiske krav, sier han.

Robot med kontroll på alt
Et KI-basert robotsystem overvåker hver enkelt tank, fôrer dyrene pellet for pellet, og justerer lys og vannstrøm etter behov. To kameraer analyserer bevegelser og vekst, og systemet lærer seg fortløpende hvordan dyrene reagerer.
– Det er nesten ingen manuell innsats nødvendig. Roboten fyller selv på med fôr og gir fullstendig innsikt i status for hvert individ, forklarer Lepsøy.
Mihai Dan, produktansvarlig i Elevate Ocean, står bak utviklingen av roboten og styringssystemet.
– Den opprinnelige ideen var å automatisere fôringen, men etter hvert utviklet systemet seg til å dekke langt flere behov – som overvåking, diagnostikk og justering av forholdene i hver enkelt tank, sier han.
Til LandbasedAQ utdyper han hvordan roboten fungerer i praksis.
– Roboten både fôrer og overvåker alle tankene. Den kan også identifisere problemer, for eksempel dårlig lys eller redusert vannstrøm i en spesifikk tank. Kameraene gir den full oversikt.

Klar for oppskalering
OceanWall-systemet er designet for å ha lavt energiforbruk, med robotikk på 12 volt og minimalt vannbehov per tank. Det er plassbesparende og skalerbart. Man kan sette opp én vegg, eller 10 000, og robotene kan betjene mange seksjoner samtidig.
– Systemet er veldig modulært. Vi kan skalere opp eller ned, tilpasse for ulike dyrestørrelser, og også designe tanker som kan huse flere arter – så lenge det er biologisk forsvarlig, sier Dan.
Han påpeker at robotene er bygd for produksjon.
– Roboten er bygget fra bunnen av og kan dupliseres i løpet av to til tre måneder, avhengig av volum. Den er konstruert for å operere over lange avstander og tilpasses ulike miljøer.

Internasjonal interesse – men avventer avtaler
Flere aktører i Australia, Florida, Asia og Saudi-Arabia har vist interesse, blant annet for oppdrett av rødklokreps og kongekrabbe. Systemet skal være testet med stort hell, og flere har latt seg imponere over anlegget på Marineholmen.
– Vi har ikke signert noen avtaler ennå, men vi har fått mange tydelige signaler. For oss handler det nå om å finne de rette partnerne og lokasjonene for oppskalering, sier Lepsøy.
I mellomtiden fortsetter utviklingen og dokumentasjonen, finansiert gjennom egne midler og støtte fra Innovasjon Norge. Totalt er det spyttet inn 10 millioner kroner i selskapet.

Uforståelig nedleggelse
Marineholmen RASLab var for mange en viktig arena for testing og innovasjon. Lepsøy kaller nedleggelsen «kjip» og uforståelig, men håper at erfaringene og kompetansen kan få nytt liv i systemer som OceanWall.
– For oss handler dette om å produsere mat smartere, tryggere og mer effektivt. Fremtiden er skånsom oppdrett i modulære, overvåkede systemer. Vi er klare til å levere, avslutter Lepsøy.


