Slik vil det nye smoltanlegget i Kilvika se ut.

Bygger nytt smoltanlegg i Meløy

Helgeland Smolt er klar for byggingen av nytt smoltanlegg i Kilvika. I løpet av sommeren settes spaden i jorden, og et nytt og moderne bygg skal etter planene levere den første smolten våren 2026. 

Publisert Sist oppdatert

Helgeland Smolt er nå i sluttforhandlinger med flere ulike entreprenører. I full drift vil anlegget generere 20 nye arbeidsplasser i Meløy.

Det skriver Nova Sea, som eier omlag 73 % av selskapet, i en pressemelding.

- I dag er vi bare så utrolig glade og stolte over at vi igangsetter bygginga i Kilvika. For å kunne utvikle både oss som bedrift, få enda bedre fisk, og samtidig være en viktig samfunnsaktør i Salten og på Helgeland, er det helt vesentlig å få igangsatt dette prosjektet. Vi er glade for at eierne våre lar oss satse, og vi er utrolig stolte over hva vi skaper som selskap, sier Tor-Arne Gransjøen i Helgeland Smolt i pressemeldingen.

Han peker på fiskehelse og biosikkerhet og en ambisjon om å ha Norges friskeste fisk som viktige årsaker og motivasjoner for å bygge anlegget. Han sier det også begynner å bli trangt om plassen i de to anleggene de allerede har og understreker at et nytt anlegg vil gi bedre vilkår for all smolt de produserer. 

- En frisk og robust smolt i anleggene våre, gir laksen de beste forutsetningene for en videre oppvekst i havet, og derfor er et nytt anlegg svært viktig for oss, slik at vi kan videreføre dette inn i fremtiden, sier Gransjøen.

Til tross for grunnrente

Smoltanlegget i Kilvika er en av investeringene som ble satt på vent da grunnrenteskatten ble lansert i september i fjor. Gransjøen sier anlegget skal være med å utvikle og sikre en hel leverandørnæring, til tross for at grunnrenteskatten nå er innført.

- Vi har et ansvar for fisken vår og for leverandørene våre. Dette ansvaret er viktigere for oss enn grunnrenten, selv om investeringen er betydelig mer krevende å realisere enn før grunnrenten kom, sier styreleder Tom Eirik Aasjord. 

Anlegget har en investeringsramme på over en milliard kroner. Bygget blir inndelt i 12 adskilte RAS systemer (resirkulerende akvakultursystem) med høyfokus på biosikkerhet og har en kapasitet til å produsere 10 mill smolt a 600g.