Bjørn Myrseth forteller engasjert om hvordan det var å drive smoltproduksjon på 1970-tallet i siste episode av Kystpodden.

– Man skulle bare melde fra i et brev om at man ville etablere et anlegg

Bjørn Myrseth forteller at det var umulig å skaffe seg smolt tidlig på 70-tallet. Da tok han saken i egne hender. 

Publisert Sist oppdatert

– Den eneste måten å skaffe seg smolt på, var å bygge et klekkeri selv. Frem til juni 1973 var det ikke snakk om noen tillatelser for oppdrett. Man skulle bare melde fra i et brev om at man ville etablere et anlegg, så ble det registrert.

Myrseth poengterer at det var stort sett alt som krevdes av papirarbeid.

I andre episode av «Kystpodden» forteller Myrseth om det første klekkeri- og settefiskanlegget til selskapet Sea Farm, som ble bygget i Fjon, nord for Haugesund. Anlegget sto ferdig i 1974.

– Vi brukte litt av det vi hadde lært av Mowi, med tre meters runde kar. Selve klekkingen av rogn hadde vi i Norge drevet med i mange år. Det var mange klekkerier for villfisk, der man fanget fisk i sjøen, hadde de noen måneder i ferskvann og så strøk de i oktober/november, slik at man hadde rogn til å sette ut i elven.

Bjørn Myrseth under HavExpo på Sotra.

Men derfra til å produsere smolt, var det lite kunnskap om, forteller Myrseth. I 1975 hadde de likevel klar den første smolten.

– Men vi hadde hatt problemer å få inn nok rogn av laks så vi hadde også rogn fra ørret. Vi fikk solgt smolten, ca. 30 000, men ørretyngelen var det verre med. En stor del av den leverte vi til Daniel Støle utenfor Haugesund. Han fikk yngel mot at han skulle betale når han fikk solgt matfisken sin, ellers hadde han ikke hatt råd til å kjøpe det, forteller Myrseth.

Se hele episoden under eller hør den på Spotify.