Flytskjema for risikovurderingsmetoden basert på prinsippene i Akvaplan-niva-prosedyren.

Risikovurdering av landbaserte anlegg

En ny studie presenterer en omfattende risikovurdering av 21 landbaserte oppdrettsanlegg i Norge gjennom Gjensidiges RM (Risk Management) Akva-prosjekt, ved bruk av en standardisert risiko­vurderings­metodikk utviklet av Akvaplan-niva. Anleggene varierer i alder, teknologi (FTS, HYB, RAS) og produksjons­skala, og vurderingene fokuserer på tekniske og driftsmessige risikofaktorer som påvirker fiske­dødelighet. Resultatene viste ingen entydig sammenheng mellom systemkompleksitet og totalrisiko. I stedet var effektivt design, gode driftsrutiner og innebygde sikkerhetsmarginer nøkkelfaktorer for risikoredusering.

Artikkelforfattere

Veberg Larsen, Sondre1; Jonassen, Thor Magne1*; Steigum, Endre2; Hess-Erga, Ole-Kristian2; Stuve, Heidi3; Worum, Bård Harald1; Nikolaisen, Jonny4; Kvalsvik Stenberg, Sondre5; Egeland, Stine6.

1Akvaplan niva, Hjalmar Johansens gate 14, Framsenteret, 9007 Tromsø.

2NIVA, Region Vest, Thormøhlensgate 53 D, 5006 Bergen

3Gjensidige Forsikring ASA, Schweigaards gate 21, 0191 Oslo

4Advansia, Lilleakerveien 8, 0283 Oslo

5Salmon Evolution, Torget 5, 6440 Elnesvågen

6Søderberg og Partners, Løkkeveien 111, 4007 Stavanger

Kontaktperson: Thor Magne Jonassen, tmj@akvaplan.niva.no

I de senere år har havbruksnæringen i Norge stått overfor utfordringer knyttet til uønskede hendelser og dødelighet i landbaserte systemer for atlantisk laks. Hendelsene, som hovedsakelig forekommer i landbaserte smoltanlegg, men også forventes i anlegg for større laks, reiser alvorlige bekymringer for fiske­velferden og kan medføre høy dødelighet og betydelige økonomiske tap.

Det skal under Aqua Nor (onsdag 20. august, kl. 9:30-10:30)  avholdes en workshop i forbindelsen med denne studien. Sted: møterom Munkholmen. Her blir det anledning til å stille spørsmål til undersøkelsen. 

Last ned hele artikkelen med detaljerte resultater her

Fakta om RM (Risk Management) Akva-prosjektet

  • Omfang: RM (Risk Management) Akva--prosjektet omfattet risikovurdering av 21 landbaserte oppdrettsanlegg i Norge, inkludert anlegg for laks, regnbueørret og rognkjeks, gjennomført av Akvaplan-niva og NIVA for Gjensidige Forsikring.

  • Metode: Alle vurderingene ble utført etter en standardisert metode utviklet av Akvaplan-niva.
  • Formål: Målet var å redusere dødelighet, forbedre fiskevelferd og styrke forsikringsgrunnlaget gjennom bedre risikostyring.
  • Hovedfunn: Kompleksitet i systemene (f.eks. RAS) medfører ikke automatisk høyere risiko – godt design og rutiner er viktigst.
  • Aktør: Prosjektet ble finansiert av Gjensidige Forsikring, som også bidro med omfattende risikovurderingsdata.

For å møte disse utfordringene fokuserer næringen på risikoreduserende tiltak som forbedret systemdesign for å unngå områder med stillestående vann og partikkel­­sedimentering, samt innsats for å redusere gapet mellom planlagt og oppnåelig produksjon. Tekniske vur­deringer og risikoevaluering er av­gjørende, ikke bare for effektiv drift og fiske­velferd, men også for å sikre verdier og muliggjøre forsikring av investeringene.

Forsikringsbransjen har stor interesse i dette området, ettersom både anleggene og biomassen representerer høy verdi. Det norske forsikringsselskapet Gjensidige, som er eier og ansvarlig for The RM (Risk Manage­ment) Akva-prosjektet, har bidratt vesentlig ved å dele et omfattende datasett fra risiko­vurderinger av 21 landbaserte oppdretts­anlegg som er vurdert med en felles standardisert metode ut­viklet av Akvaplan-niva i samarbeid med NIVA.

Målet med disse vurderingene og den påfølgende analysen er å redusere dødelighet, forbedre fiskevelferd og redusere økonomisk risiko. Ved å øke oppdretternes bevissthet om potensielle farer og gi dem mulighet til å iverksette tiltak, er ambisjonen å bidra til en mer robust og bærekraftig landbasert oppdrettsnæring.

Resultater

Vurderingene av 21 landbaserte anlegg, med ulik størrelse, teknologi og intensitet i vannbehandling, viste ingen entydig sammenheng mellom økt kompleksitet, grad av vannresirkulering eller spesifikke systemtyper (FTS, HYB, RAS) og høyere totalrisiko. Selv om avanserte systemer som RAS ofte medførte større driftsmessig kompleksitet, ble både lave og høye risikoverdier observert i alle typer anlegg. De to høyeste og to laveste totalverdiene ble alle funnet blant anlegg som brukte RAS eller FTS+RAS, noe som viser at effektiv risikohåndtering er mulig også i svært komplekse systemer.

Den relativt høye andelen middels risiko­verdi blant FTS-anlegg kan skyldes færre avdelinger, hvor enkeltfaktorer i større grad påvirker totalvurderingen. RAS-anlegg ble oftere knyttet til avvik i vannkvalitet, gjerne knyttet til akkumulering av nitrogen­­forbindelser og metaller – forhold som forventes i resirkuleringssystemer. Lave risikonivåer i noen RAS-anlegg var for­bundet med solid design, god behandlings­kapasitet og sterke driftsrutiner.

Systemets robusthet avhenger både av design og drift. FTS-anlegg som ofte benytter gravitasjonsdrevet inntaksvann, er mindre sårbare for strømbrudd. RAS, med minimal bruk av inntaksvann, er mindre eksponert for eksterne vannkvalitetsproblemer, men mer utsatt for interne feil. Mekaniske feil, sensorsvikt eller strømbrudd kan raskt eskalere på grunn av systemets integrerte natur.

De fleste anlegg hadde god redundans og backup-løsninger for kritiske ressurser som vann, oksygen og strøm. Personell på anlegg med lengre driftstid viste generelt større bevissthet og hadde gjennom tid forbedret praksis. Økt risiko var typisk i oppstartsfasen, ved innføring av ny teknologi eller ved skifte i produksjonsstrategi – faser som krever tid for å forstå systemene og forbedre design.

Risikofaktorer knyttet til vannkjemi var mer avgjørende for totalrisiko i RAS enn i FTS/HYB, grunnet økt kompleksitet i vannbehandling og akkumulering av visse stoffer. Risiko for H₂S-produksjon var høyere i RAS og økte med mer bruk av sjøvann, men resultatene viser at denne risikoen kan reduseres med god vannbehandling, presis måling og etablerte rutiner – flere sjøvanns-RAS hadde ingen problemer med H₂S.

Flere dødelighetstilfeller der H₂S ble mistenkt som årsak, fant sted i anlegg med MBBR-systemer, hvor design- og blandingsproblemer førte til partikkelopphopning. Dette peker på utfordringer knyttet til MBBR-design og -drift. Det er imidlertid ofte vanskelig å trekke sikre konklusjoner ved slike hendelser, da mistanken om H₂S vanligvis oppstår ved utelukkelse av andre årsaker. Vurderingene støttes ofte av fravær av andre avvik og et typisk akutt dødelighetsmønster uten tydelige kliniske symptomer.

I tillegg er det behov for økt bevissthet rundt bruk av kjemikalier. Kjemikalier ble ofte brukt for å løse akutte problemer som partikkelopphopning eller skum­dannelse, men konsekvenser av slik bruk var ikke alltid tilstrekkelig vurdert. Kjemikaliebehandling kan gi kortvarig effekt, men å adressere underliggende årsaker – som å forbedre partikkelfjerning eller bruke fysisk skumkontroll – er mer bærekraftig og effektivt.

Funnene understreker betydningen av robust systemdesign, informerte drifts­praksiser og kontinuerlig overvåking for å sikre god fiskevelferd og redusere økonomiske tap i landbasert oppdrett.

Takk:

Forfatterne takker Gjensidige Forsikring for finansiering av prosjektet og for å ha stilt tekniske rapporter til rådighet som grunnlag for denne studien.

For hele artikkelen med detaljer om funnene, skann QR-koden i faktaboksen.

Last ned hele artikkelen med detaljerte resultater her