Marianne Aag har blant annet vannkjemi som fagfelt.
Marianne Aag har blant annet vannkjemi som fagfelt.

Ny fagansvarlig RAS hos Salten Smolt

Marianne Aag (25) er ansatt som fagansvarlig RAS/vannkjemi hos Salten Smolt AS i Breivik. Aag har en mastergrad i bioteknologi fra NTNU, og kommer opprinnelig fra Neverdal i Meløy Kommune.

Når Aag på høsten skulle søke jobb, vekket anlegget i Breivik en faglig interesse.

- Det er et moderne anlegg, og arbeidsoppgavene passet godt med det jeg ville jobbe med. Utrolig godt å kunne få jobbe med det som man har spesialisert seg på i løpet av studiene. Likevel er ingen anlegg like, så kommer nok til å bruke litt tid på å sette meg inn i den tekniske delen til systemet, sier Aag.

Smoltanlegg Salten Smolt AS.
Smoltanlegg Salten Smolt AS.

Aag forteller videre at når flere av medstudentene hennes beveget seg mot medisinsk forskning, ville hun satse på akvakultur. Utdanning ble tilpasset havbruk, hvor hun skrev en masteroppgave om naturlig pigmentering i norsk laks.

Børge Andreassen er daglig leder hos Salten Smolt AS, og er selv fornøyd med ansettelsen.

- Vi har et godt fagmiljø hos oss, som vi nå styrker enda mer med ansettelsen av Marianne. Det er ikke alltid like lett å finne noen som har spesialisert seg innen vannkjemi, i tillegg til fag innen RAS-teknologi, så vi er svært fornøyde med å få hentet henne til oss, sier Andreassen.

Salten Smolt er et RAS-anlegg, som henter vann fra nærliggende Mølnelva. Produksjonen foregår i en ILA-fri sone, nært lokalitetene tilknyttet Edelfarm AS og Wenberg Fiskeoppdrett AS.

Børge Andreassen foran Skjerstadfjorden i Breivik.
Børge Andreassen foran Skjerstadfjorden i Breivik.

Salten Smolt teller i dag 25 ansatte, og har for 2023 planer om å produsere 8 millioner smolt. Selskapet er en del av Salten Aqua-gruppen, med lokale oppdrettere på eiersiden. Oppdretterne utgjør kundegrunnlaget til smolt-produsenten.

Salten Smolt eies i dag av Edelfarm AS (38,5%) i Saltdal Kommune, Wenberg Fiskeoppdrett i Fauske Kommune (38,5%) og Salten Aqua AS (18,5%), i tillegg til flere selskaper med mindre aksjeposter.