Mia Guttorm Moseng er ny CCO i Searas i Bergen. - Siden oppstart 1. september, har SeaRAS-teamet vist seg å være eksepsjonelt støttende og villige til å dele sin kunnskap. Jeg ser virkelig frem til å ta del i denne spennende utviklingsreisen, sier hun.

Retter blikket mot landbasert oppdrett

Mia Guttorm Moseng (28) er ny CCO i Searas, og sier hun nå retter fokuset mot landbasert oppdrett etter å ha jobbet mest med sjøfasen. 

Publisert Sist oppdatert

Mia Guttorm Moseng (28) er ny chief commercial officer (CCO) i teknologi- og utviklingsbedriften Searas i Bergen.

- Min overgang til SeaRAS AS vil jeg si er et naturlig steg i min karriere, hvor jeg nå retter fokuset mot landbasert oppdrett etter å ha jobbet mest med sjøfasen i produksjonen. Likevel er min lidenskap for utvikling av ny teknologi og få jobbe med løsninger på dagens kjente utfordringer innen akvakultur fortsatt sterkere enn noensinne, forteller Moseng. 

28-åringen har allerede mange års erfaring fra næringen og har jobbet som daglig leder i Sensor Globe Norway AS, samt jobbet som praktikant i Grieg Seafood og som driftstekniker i Mowi. 

Mia Guttorm Moseng er ny CCO i Searas. - Min lidenskap for utvikling av ny teknologi og få jobbe med løsninger på dagens kjente utfordringer innen akvakultur er fortsatt sterkere enn noensinne, sier hun.

- Jeg mener SeaRAS AS representerer det beste valget for meg av flere grunner. Det skyldes deres ekspertise på RAS og innovative tilnærming til ny RAS-teknologi som jeg mener kommer til å transformere måten vi driver lukket oppdrett. Siden oppstart, har SeaRAS-teamet vist seg å være eksepsjonelt støttende og villige til å dele sin kunnskap. Jeg ser virkelig frem til å ta del i denne spennende utviklingsreisen, sier hun engasjert. 

- Bedre forståelse for fisken

Moseng beskriver tiden i Sensor Globe som en utrolig lærerik opplevelse. 

- Jeg hadde ansvaret for å lede selskapets oppstart i Norge og utvikle strategier for å øke selskapets markedsandel innen lakseoppdrett, både nasjonalt og internasjonalt. Vi oppnådde betydelig vekst og suksess, og jeg er stolt av å ha vært med å samle inn ny data som bidrar til en bedre forståelse av hvordan fisken opplever de ulike risikofylte håndteringsoperasjonene i oppdrett, utdyper hun.

- Bygge sterke relasjoner

Med Moseng på laget teller Searas nå 12 ansatte. Som Chief Commercial Officer (CCO) i SeaRAS, vil hennes hovedansvarsområder omfatte å lede og drive selskapets kommersielle strategier. 

- Dette innebærer å identifisere og utvikle salgsmuligheter, bygge sterke kunderelasjoner, og samarbeide tett med det tverrfaglige teamet og bidra med innspill til selskapets utviklingsprosjekter, for å sikre at våre produktet og tjenester møter markedets behov og forventninger, sier hun. 

Moseng vokste opp i Saltdal Kommune i Nordland, og har bodd i Stavanger/Sandnes de siste syv årene. Hun har en Bachelorgrad i havbruksdrift- og ledelse ved Nord Universitet og før det var hun innom biokjemi-studiet på Universitetet i Stavanger. 

Searas:

  • Teknologibedrift med base i Bergen. 
  • Har 12 ansatte.
  • Har et stort prosjekt gående på Bømlo, der de i samarbeid med oppdrettsselskapet Bremnes Seashore nå skal sette fisk i det aller første OptiRAS-anlegget. 

- I tillegg til min utdannelse har jeg verdifull erfaring som røkter i Mowi og Grieg Seafood.

Moseng har også avtjent verneplikten i brann- og redningstjenesten på Ørlandet Hovedflystasjon som eneste brannkvinne blant 49 brannmenn.  

- Flinke, unge krefter er svært ettertraktet i dag

Det å rekruttere flere kvinner til sjømat og havbruksnæringen er noe Moseng brenner for, og mener at det er viktig å vise at sjømatnæringen er åpen for alle, uavhengig av kjønn. 

- Jeg opplever at flinke, unge krefter er svært ettertraktet i dag, og at bransjen nå har større fokus på å henge med i 2023. Det er fantastisk mange spennende muligheter og karrierestiger tilgjengelige, men jeg tror det er spesielt viktig å dele historiene til kvinner i sjømatnæringen for å inspirere og bidra til at flere blir motivert til å velge akvakultur, teknologi og ledelse som karrierevei, sier hun. 

Moseng håper å være en inspirasjon og styrke for så mange unge som mulig. 

- Så mitt råd er enkelt: Ikke vær redd for å hoppe i noe nytt og spennende – grip muligheten, oppfordrer hun. 

Bergen og Bømlo

Searas har utviklet RAS-teknologien OptiRAS og er i gang med testing og drift av deres første enhet i Skålevik på Bømlo, i samarbeid med Bremnes Seashore. og Moseng forteller at hun kommer til å pendle mye mellom hovedkontoret til Searas i Bergen og prosjektet deres på Bømlo.

- Jeg ser frem til å oppleve alt Bergen har å by på, særlig den vakre naturen og menneskene, sier hun avslutningsvis.