Mia Guttorm Moseng er ny CCO i Searas i Bergen. - Siden
oppstart 1. september, har SeaRAS-teamet vist seg å være eksepsjonelt
støttende og villige til å dele sin kunnskap. Jeg ser virkelig frem til å ta del i
denne spennende utviklingsreisen, sier hun.
Mia Guttorm Moseng er ny CCO i Searas i Bergen. - Siden oppstart 1. september, har SeaRAS-teamet vist seg å være eksepsjonelt støttende og villige til å dele sin kunnskap. Jeg ser virkelig frem til å ta del i denne spennende utviklingsreisen, sier hun.

Retter blikket mot landbasert oppdrett

Mia Guttorm Moseng (28) er ny CCO i Searas, og sier hun nå retter fokuset mot landbasert oppdrett etter å ha jobbet mest med sjøfasen. 

Publisert Sist oppdatert

Mia Guttorm Moseng (28) er ny chief commercial officer (CCO) i teknologi- og utviklingsbedriften Searas i Bergen.

- Min overgang til SeaRAS AS vil jeg si er et naturlig steg i min karriere, hvor jeg nå retter fokuset mot landbasert oppdrett etter å ha jobbet mest med sjøfasen i produksjonen. Likevel er min lidenskap for utvikling av ny teknologi og få jobbe med løsninger på dagens kjente utfordringer innen akvakultur fortsatt sterkere enn noensinne, forteller Moseng. 

28-åringen har allerede mange års erfaring fra næringen og har jobbet som daglig leder i Sensor Globe Norway AS, samt jobbet som praktikant i Grieg Seafood og som driftstekniker i Mowi. 

Mia Guttorm Moseng er ny CCO i Searas. - Min lidenskap for utvikling
av ny teknologi og få jobbe med løsninger på dagens kjente utfordringer
innen akvakultur er fortsatt sterkere enn noensinne, sier hun.
Mia Guttorm Moseng er ny CCO i Searas. - Min lidenskap for utvikling av ny teknologi og få jobbe med løsninger på dagens kjente utfordringer innen akvakultur er fortsatt sterkere enn noensinne, sier hun.

- Jeg mener SeaRAS AS representerer det beste valget for meg av flere grunner. Det skyldes deres ekspertise på RAS og innovative tilnærming til ny RAS-teknologi som jeg mener kommer til å transformere måten vi driver lukket oppdrett. Siden oppstart, har SeaRAS-teamet vist seg å være eksepsjonelt støttende og villige til å dele sin kunnskap. Jeg ser virkelig frem til å ta del i denne spennende utviklingsreisen, sier hun engasjert. 

- Bedre forståelse for fisken

Moseng beskriver tiden i Sensor Globe som en utrolig lærerik opplevelse. 

- Jeg hadde ansvaret for å lede selskapets oppstart i Norge og utvikle strategier for å øke selskapets markedsandel innen lakseoppdrett, både nasjonalt og internasjonalt. Vi oppnådde betydelig vekst og suksess, og jeg er stolt av å ha vært med å samle inn ny data som bidrar til en bedre forståelse av hvordan fisken opplever de ulike risikofylte håndteringsoperasjonene i oppdrett, utdyper hun.

- Bygge sterke relasjoner

Med Moseng på laget teller Searas nå 12 ansatte. Som Chief Commercial Officer (CCO) i SeaRAS, vil hennes hovedansvarsområder omfatte å lede og drive selskapets kommersielle strategier. 

- Dette innebærer å identifisere og utvikle salgsmuligheter, bygge sterke kunderelasjoner, og samarbeide tett med det tverrfaglige teamet og bidra med innspill til selskapets utviklingsprosjekter, for å sikre at våre produktet og tjenester møter markedets behov og forventninger, sier hun. 

Moseng vokste opp i Saltdal Kommune i Nordland, og har bodd i Stavanger/Sandnes de siste syv årene. Hun har en Bachelorgrad i havbruksdrift- og ledelse ved Nord Universitet og før det var hun innom biokjemi-studiet på Universitetet i Stavanger. 

Searas:

  • Teknologibedrift med base i Bergen. 
  • Har 12 ansatte.
  • Har et stort prosjekt gående på Bømlo, der de i samarbeid med oppdrettsselskapet Bremnes Seashore nå skal sette fisk i det aller første OptiRAS-anlegget. 

- I tillegg til min utdannelse har jeg verdifull erfaring som røkter i Mowi og Grieg Seafood.

Moseng har også avtjent verneplikten i brann- og redningstjenesten på Ørlandet Hovedflystasjon som eneste brannkvinne blant 49 brannmenn.  

- Flinke, unge krefter er svært ettertraktet i dag

Det å rekruttere flere kvinner til sjømat og havbruksnæringen er noe Moseng brenner for, og mener at det er viktig å vise at sjømatnæringen er åpen for alle, uavhengig av kjønn. 

- Jeg opplever at flinke, unge krefter er svært ettertraktet i dag, og at bransjen nå har større fokus på å henge med i 2023. Det er fantastisk mange spennende muligheter og karrierestiger tilgjengelige, men jeg tror det er spesielt viktig å dele historiene til kvinner i sjømatnæringen for å inspirere og bidra til at flere blir motivert til å velge akvakultur, teknologi og ledelse som karrierevei, sier hun. 

Moseng håper å være en inspirasjon og styrke for så mange unge som mulig. 

- Så mitt råd er enkelt: Ikke vær redd for å hoppe i noe nytt og spennende – grip muligheten, oppfordrer hun. 

Bergen og Bømlo

Searas har utviklet RAS-teknologien OptiRAS og er i gang med testing og drift av deres første enhet i Skålevik på Bømlo, i samarbeid med Bremnes Seashore. og Moseng forteller at hun kommer til å pendle mye mellom hovedkontoret til Searas i Bergen og prosjektet deres på Bømlo.

- Jeg ser frem til å oppleve alt Bergen har å by på, særlig den vakre naturen og menneskene, sier hun avslutningsvis.