Illustrasjon av nullgravitasjonspumpen.

Denne pumpen skal kunne redusere energiforbruket med 90 prosent

Selskapet 0gcs, med oppfinner og sivilingeniør Knut Brinch som grunder, har patentert en pumpe som skal kunne kutte ned på energibruken betydelig. - Med nullgravitasjonspumpen kan man flytte vann oppover til tanker i høyden, uten å bruke energi på å løfte vannet. Da kan man i større grad benytte gjennomstrømming i stedet for RAS i de landbaserte oppdrettsanleggene, sier Brinch.

Publisert Sist oppdatert

Han har i det stille utviklet og patentert pumpen med egne midler. Nå har han begynt å fortelle om den via sosiale medier og har på under en uke fått to potensielle kunder. I tillegg er han i markedet for å få investorer.

  • Se animasjon av pumpen lengre nede i saken

- Jeg har utviklet en metode som jeg mener løser mange problemer for den landbasere oppdrettsnæringen. RAS-systemer er svært komplekse og spesielt til bruk i matfiskanlegg er de i stor grad bygget for å løse utfordringen med å flytte vann oppover til tanker som ligger i høyden. Med min pumpe mener jeg at man kan løse dette problemet og i stedet pumpe inn så mye nytt vann som man behøver, sier han.

Illustrasjon av et oppsett med flere pumper

Så langt har han fått bygget en prototype som han har testet hjemme i garasjen. Den er ifølge Brinch 50 % mer effektiv enn en tradisjonell pumpe, og beviser dermed konseptet, men han mener det er mye mer å hente på å optimalisere mekanikken.

- Det skal være mulig å få den til å bli 90 % mer effektiv enn en tradisjonell pumpe. Dermed kan for eksempel en 20 kW pumpe erstattes av en 2 kW.

Fra uttesting hjemme i garasjen
Prinsippskisse

Han kaller pumpen for en nullgravitasjonspumpe

- Enkelt forklart er det en pumpe som sirkulerer vann til åpne tanker på land, nærmest gratis. Avhengig av høyde man skal pumpe til, vil man kunne oppnå mer enn 90% sirkulasjons-effektivitet fremfor andre pumper, fordi høyden gir oss 100 millibar per meter, mens min pumpe ligger på alt fra 0,5 til 10 millibar per meter nesten uavhengig av høyde, forklarer han.

Pumpen består av et kammer med to nedre ventiler og to øvre. Se for øvrig animasjonen under:

På denne måten pumper den vannet fra og til samme nivået, den løfter ikke vannet men sirkulerer det

- Man kan sammenligne det med å flytte på en 200 kg bagasjetralle. Det er relativt lett fordi man slipper å løfte bagasjen, man skubber den. Det som krever energi, er primært friksjonen i rørene.

Men det er ikke bare på mindre strømregning han mener han kan få oppdretterne til å spare penger.

- Dersom min pumpe kan redusere energiforbruket med 90 % vil den også være mye billigere. På en tradisjonell pumpe er selve pumpehuset veldig lite. Det er elektromotoren som tar plass. Og jo større pumpe jo større elektromotor. Kan jeg redusere energiforbruket med 90 % vil også motoren bli en tiendedel av størrelsen. Dermed får du på sikt en mye billigere pumpe i innkjøp, sier han.

Sjekk videoen under som viser litt av uttestingen av pumpen

Internasjonalisere

Selve patenteringen er gjort i Norge, men han er i ferd med å utvide patentet til andre land. Han er imidlertid relativt trygg på at det ikke finnes maken til denne pumpen i verden.

- Om det hadde eksistert en tilsvarende pumpe, så hadde det eksistert som et produkt i dag. Jeg har bedrevet veldig mye research og ikke funnet noe som ligner. Når den nå skal gjennom en internasjonaliseringsfase, vil jo man i alle land prøve finne noen tilsvarende, men jeg anser den sannsynligheten for lav, sier han.

Fremover nå vil alt handle om markedsføring, produksjon og salg. Parallelt vil Brinch også jobbe med å få inn flere investorer, for oppskalering av et slikt produkt koster.

- Jeg tror på at dette kan bli en suksess, ettersom jeg har fått to potensielle kunder på en uke uten å ha markedsført det særlig avansert. Jeg håper også det vil være flere der ute som vil være med på å investere i dette slik at vi virkelig kan komme i gang med å tilby oppdrettsnæringen et rimeligere alternativ på pumpesiden, sier han.

Er du interessert i å vite mer om detaljene i teknologien? Sjekk ut hjemmesiden til selskapet

Nullgravitasjonspumpe