Illustrasjon av utbyggingen på Kvalnes.

Andfjord Salmon: Kvalnes-bygging foran skjema

Byggearbeidet ved det landbaserte oppdrettsanlegget på Kvalnes går raskere enn planlagt, melder selskapet i en børsmelding.

Publisert Sist oppdatert

Andfjord Salmon har mandag morgen kunngjort at byggearbeidet ved deres landbaserte lakseoppdrettsanlegg på Kvalnes går fremover raskere enn planlagt, noe de mener betydelig reduserer risikoen knyttet til prosjektet.

Andfjord Salmon utvikler for tiden sitt anlegg på Kvalnes og sikter mot en innledende produksjonskapasitet på 8 000 tonn (HOG) fra 2025 i den første byggefasen på Kvalnes, Andøya. Selskapet har som mål å oppnå en total produksjonskapasitet på 40 000 tonn gjennom en gradvis økning mellom 2025 og 2030.

Martin Rasmussen, administrerende direktør i Andfjord Salmon.

Gravingen i den nåværende byggefasen har nå nådd 60 prosent ferdigstillelse. Den første av de to planlagte radene med bassenger, som totalt huser seks bassenger, er allerede gravd ut. Gravemaskiner har nå begynt å grave ut den tilstøtende andre raden med bassenger.

- Vi er glade for fremskrittene med bassenggravingen, som ligger foran skjema. Dette gir fleksibilitet til vår plan, som bidrar til å redusere risikoen knyttet til hele byggeprosjektet, sier Martin Rasmussen, administrerende direktør i Andfjord Salmon.

Gjenbruk

I tråd med sin bærekraftsprofil har Andfjord Salmon tatt i bruk en massebalansemetode for den nåværende byggefasen, der masse som graves ut fra bassenger og vannveier brukes til utviklingen av en ny havn på Kvalnes.

Hver dag transporteres så mange som 300 billass fra gruvene til havneområdet. De utgravde massene vil bli brukt til å utvikle en kai og en molo. Massebalansemetoden reduserer betydelig både driftskostnadene og CO2-utslippene knyttet til byggeprosjektet.

Både arbeidet med havneområdet og vannveiene går ifølge selskapet som planlagt.