
- RAS-teknologi gir fleksibilitet og bedre stabilitet
Elvevoll Settefisk har hatt en ambisjon om å produsere større smolt, og har derfor investert i nytt og moderne RAS-anlegg. Daglig leder er fornøyd med anlegget som stod klart i januar i fjor, og mener at RAS var riktig vei å gå.
Datterselskapet til Arnøy Laks, Elvevoll Settefisk så seg nødt til å investerte i et nytt og moderne settefiskanlegg, og 27.januar i fjor ble det nye anlegget i Troms tatt i bruk.
- Flere muligheter med RAS
Daglig leder hos Elvevoll Settefisk, Sigmar Arnarsson forteller til Kyst.no at RAS har totalt endret deres mulighet for produksjon av smolt, og mener det er mange fordeler med denne teknologien.
- RAS har gitt oss flere muligheter når det kommer til storsmoltproduksjon, og vi har nå mye bedre fleksibilitet og mer kapasitet for produksjon.

Arnasson mener også anlegget gir dem bedre stabilitet og forutsigbarhet.
Deres tidligere anlegg hadde gjennomstrømming, men fungerte ikke optimalt i forhold til selskapets planer om større smolt, og dermed valgte selskapet å investere rundt 80-100 millioner i et nytt anlegg i på Elvevoll i Troms.
- Anlegget fra 1985 trengte modernisering og den fylte ikke dagens standard. Krav og kapasitet hang ikke sammen, og vi hadde behov for utvidelse, sier Arnarsson.
Med selskapets forutsetninger så mener han var RAS den mest hensiktsmessige løsningen.
- Vi lever i et kaldt område der det er ikke mange naturlige ressurser med oss i lag. Vi må ha kontroll. Samtidig ser vi at vi får bedre utnyttelse av vannkilden vår. Hovedsakelig er det stabiliteten vi er ute etter, opplyser han.
- RAS krever mer kompetanse
Det nye anlegget har en total kapasitet ca 2500 kbm, hvor alt vann varmes opp, og vekstavdeling fra 1985 brukes som buffer. Selv om det nye anlegget er nytt og flott, er det allikevel mye nytt å henge fingrene i.

- Vi må ta hensyn til bakterier i tillegg til fisk, og vi må kunne et komplisert RAS system. Samtidig som vi må følge med på nøyaktige vannparameter og ha mye mer overvåking, sier han.
Produksjonsplanen til selskapet har også endret seg, hvor de nå kjører tre rogninnlegg i året, har mindre batcher.
- Dermed får vi bedre utnyttelse av klekkeri og startfôring, mindre behandling, stabile vannparametre og bedre utnyttelse av plassen, sier han.
- Må ha en robust smolt
Islendingen påpeker at de har begrenset leveringstid i nord, ettersom det er utfordringer med Tenacibaculum på våren og Parvicapsulose på høsten.
- Det er også kalde temperaturer på vinteren som må tas hensyn til, og da er en større og mer robust smolt viktig for den gir bedre fleksibilitet, sier han.
Selskapet har ni ansatte, derav to lærlinger. De har en tillatelse for 2,5 million smolt, men produserer om lag 1,6 million til egen bruk, hvor all smolt går til morselskap, Arnøy Laks.
Les også: Satser på smoltproduksjon med RAS-teknologi
- God fiskevelferd lønner seg til slutt
Arnarsson sier til Kyst.no at en kombinasjon av fixed bed og moving bed er etter deres skjønn en god løsning.
- Den krever mer vedlikehold og arbeid under drift men samtidig gir oss også bedre oversikt og følelse over biofilteret.
- Hva er viktig for å til en god drift og ha en god fiskevelferd/fiskehelse mener du?
- Man må ikke presse systemet for hardt, og produsere på fiskens sine premisser. God fiskevelferd lønner seg til slutt, sier han.

- Måtte være 100 prosent
Islendingen påpeker at siden de er en mindre oppdrettskonsern, måtte de være 100 prosent trygge på de store investeringene i nytt bygg og teknologi, før dei slo til.
Det store skrittet med å bygge ut nytt RAS anlegg påpeker han var en komplisert prosess, hvor hele 11 settefiskanlegg ble besøkt og vurdert. Til slutt falt valget på Billund Aquaculture.
- Vi besøkte mange anlegg og endte på at Billund ble en god løsning. Vi syntes det var viktig å en leverandør som hadde god erfaring innenfor RAS. Vi likte deres smarte løsninger med minimalt med utstyr i kar. Samtidig observerte vi ganske god vannkvalitet i de anleggene vi besøkte som Billund hadde levert til andre selskaper, forteller han avslutningsvis.
I en pressemelding skriver Billund Aquaculture at de har vært en aktør i det norske markedet siden 2003, men Elvevoll Settefisk er imidlertid det første totale RAS-anlegget levert av det fire år gamle norske datterselskapet.
Se stort bildegalleri under. Alle foto: Elvevoll Settefisk/Jan Harald Rismyhr.