Matfiskanlegg på Rjukan:

På Rjukan bygges verdens største matfiskanlegg for ørret.
På Rjukan bygges verdens største matfiskanlegg for ørret.

- Vi ligger nå litt fremfor skjema

Byggingen av verdens største matfiskanlegg for ørret startet i begynnelsen av august. Olav Bang i Total Betong opplyser at arbeidet på Rjukan er kommet svært godt i gang og har gått veldig bra hittil.

Publisert Sist oppdatert

De fleste norske planlagte landbaserte matfiskanlegg skal produsere laks, men Hima Seafood har valgt å satse på ørret. På Rjukan i Tinn kommune er byggingen av verdens største matfiskanlegg for ørret i gang.

Olav Bang som leder akvakultur-divisjonen til Totalbetong sier til LandbasedAQ.no og Kyst.no at arbeidet de første månedene har gått bedre enn planlagt.

- Vi ligger nå litt fremfor skjema. Prosessleverandør EYVI er på plass med flere av sine underentreprenører, HAB Construction utfører grunnarbeider, og betongarbeid er i egenregi av Total Betong. Byggeplassen er «tegnings løs» og etableringen av nødvendig BIM stasjoner og opplæring av dette har gått veldig bra, opplyser han.

Selskapet startet bygningsarbeider 01. august 2022, og den første store milepælen vil bli overlevering av klekkeri, som er satt til fjerde kvartal 2023.

- Forberedt på tøff vinter

Bang forteller at rigging av tomten og anleggskontor er på plass, samt varemottak, anleggskontor og tørrlager er etablert.

- Vi har også ferdigstilt planering og masseutskifting av tomten for 3 av 4 soner. Rør og kabler i grunn er ferdig for de første avdelingene og betongarbeid er godt i gang med de første RAS konstruksjonene, opplyser han.

Vinteren påpeker han kan være tøff i Rjukan, med lav temperaturer og mye snø.

RAS-anlegget blir hele 320 meter langt, med en grunnflate rundt 27 000 kvadratmeter over to plan.
RAS-anlegget blir hele 320 meter langt, med en grunnflate rundt 27 000 kvadratmeter over to plan.

- Vi er forberedt på dette, og har erfaring med å arbeide i utfordrende klima. Det handler om å ha gode rutiner og riktig utstyr, og det har vi etablert på byggeplassen allerede, forteller han.

Selskapet vil ha en stor bemanning under byggingen, og Bang sier at estimert vil det være opp mot 150 arbeidere.

Milliard-anlegget vil ha RAS-teknologien, hvor man skal gjenbruke ca. 99,7 prosent av vannet til enhver tid.

Bygget blir hele 320 meter langt, med en grunnflate rundt 27 000 kvadratmeter over to plan. Samlet sett skal det investeres 2,5 milliarder i prosjektet, og totalentreprisekontrakten Total Betong har signert er på 1,7 milliarder. Dette er en totalentreprisekontrakt for bygg og prosessleveranse for oppdrettsanlegget fra rogn til slakt.