Verdens første landbaserte matfiskanlegg for ørret:

Total Betong har startet betongarbeidet på anlegget som skal produsere ørret.

Betongarbeidet har startet på dette landbaserte anlegget

Arbeidet med verdens største matfiskanlegg for ørret startet på Rjukan i begynnelsen av august. Olav Bang i Total Betong sier at den første store milepælen blir å få overlevert klekkeriet til Hima Seafood i fjerde kvartal neste år.

Publisert Sist oppdatert

De fleste norske planlagte landbaserte matfiskanlegg skal produsere laks, men Hima Seafood har valgt å satse på ørret. På Rjukan i Tinn kommune er byggingen av verdens største matfiskanlegg for ørret i gang, og Total Betong har startet med støpearbeidet til milliard-anlegget som de utfører i samarbeid med Eyvi som skal levere RAS-teknologien. Her skal ca. 99,7 prosent av vannet gjenbrukes til enhver tid.

Arbeidet på det planlagte matfiskanlegget på Rjukan er godt i gang, og det vil være opp mot 200 arbeidere som jobber på anlegget.

Bygget blir hele 320 meter langt, med grunnflate rundt 27.000 kvadratmeter over to plan. Samlet sett skal det investeres 2,5 milliarder i prosjektet, og totalentreprisekontrakten Total Betong har signert er på 1,7 milliarder. Dette er en totalentreprisekontrakt for bygg og prosessleveranse for oppdrettsanlegget fra rogn til slakt.

Første milepæl blir overlevering av klekkeri

Olav Bang som leder akvakultur-divisjonen til Totalbetong sier til LandbasedAQ.no og Kyst.no at de startet bygningsarbeider 01.08.22.

- Grunnarbeidet var først ut, der vi graver for de dypeste kummene. Det er per i dag støpt noen bunnplater, og det legges snart i de første meterne med rør.

Bang sier at den første store milepælen vil bli overlevering av klekkeri, som er i Q4-2023.

Total Betong har sammen med Eyvi og Hima Seafood jobbet med utvikling, design og detaljprosjektering av anlegget siden tidlig 2020, og hadde planlagt oppstart av bygging i 2021. Men på grunn av pandemi og krig, har det tatt noe lengre tid.

- Prosjektet har stor betydning for bedriften og våre samarbeidspartnere. Vi har jobbet med prosjektet over lengre tid, så det er veldig gledelig når det endelig blir realisert. Prosjektorganisasjonen har vært klar en god stund, så de var også glad for å kunne starte for fullt. Hima som kunde er også veldig spennende, da det er planer om flere anlegg etter hvert, forteller han.

Skaper mange arbeidsplasser

RAS-anlegget blir hele 320 meter langt, med en grunnflate rundt 27 000 kvadratmeter over to plan.

Selskapet vil ha en stor bemanning under byggingen, og Bang sier at estimert vil det være opp mot 150 arbeidere.

- I tillegg er det flere fag som er på skiftordning med fast rotasjon, så det vil være over 200 arbeidere som har Rjukan som arbeids sted de neste årene. Sluttfrist for prosjektet er medio 2025, men anlegget blir del-overlevert avdeling for avdeling etter hvert som de ferdigstilles, forklarer han.

Hima Seafood skal etter hvert ha rundt 40 fulltidsansatte, og de lokale ringvirkningene blir store.

RAS-teknologien blir et sirkulært prosjekt

Anlegget vil ha resirkuleringsteknologi og Hima Seafood har et prosjekt gående med datasenterselskapet Green Mountains DC2-Telemark som ligger kun 800 meter fra oppdrettsanlegget. Ved å koble de to anleggene sammen med et rørsystem, kan Green Mountain levere oppvarmet vann til Hima. Dette melder selskapene i en pressemelding gir energi som ellers ville blitt sluppet ut i luften og sløst vekk.

De opplyser at bruk av varmevekslerteknologi vil sikre at Hima-anlegget kan bruke energien fra vannet for å oppnå riktig vanntemperatur i sin RAS-løsning. Det samme vannet blir deretter returnert til Green Mountain etter bruk. På det tidspunktet vil vannet ha en lavere temperatur som igjen kan brukes til kjøling av datasenteret - og skaper dermed et ekte sirkulært prosjekt.

Les også: Landbasert anlegg for ørret skal bruke restvarme fra datasenter

Slik skal verdens største landbaserte matfiskanlegg for ørret på Rjukan se ut.