
Henter 330 millioner til nytt påvekstanlegg
Det islandske oppdrettsselskapet Thor Salmon har sikret frisk kapital for å bygge et nytt landbasert vekstanlegg i Thorlakshofn, med første lakseslakt planlagt til høsten 2027.
Det islandske oppdrettsselskapet Thor Salmon har kunngjort at det har hentet inn 28 millioner euro, rundt 330 millioner kroner, gjennom en privat emisjon for å finansiere neste fase av sitt landbaserte lakseoppdrettsprosjekt i Thorlakshofn, sør på Island.
Thor Salmon satser på bærekraftig produksjon med bruk av naturlig filtrert sjøvann og moderne teknologi, og inngår i en voksende klynge av landbaserte oppdrettsanlegg på Sør-Island, hvor også First Water og GeoSalmo holder til.

Skal brukes til påvekstanlegg
Kapitalinnhentingen ble ledet av Haf Investments, med deltakelse fra flere nøkkelinvestorer: UR Seafood, Birta Pensjonsfond, Almenni Pensjonsfond, og Islandsbankis private pensjonsordning.
Midlene skal brukes til utviklingen av et påvekstanlegg med en kapasitet på 4 750 tonn laks, der første slakt er planlagt til høsten 2027. Dette markerer fase 2 i selskapets langsiktige plan om å produsere 20 000 tonn atlantisk laks årlig på land.
Smoltproduksjon til sommeren
Første spadetak på fase 1 – et smoltanlegg med kapasitet til å produsere 3,5 millioner smolt – ble tatt i juli i fjor og driften vil starte opp sommeren 2025. Tankene til smoltproduksjonen er produsert og installert av den islandske leverandøren Trefjar.
Anlegget benytter en hybrid gjennomstrømningsløsning som kombinerer nytt sjøvann filtrert gjennom lava med resirkulert vann, noe som gir en vannbesparende og energieffektiv drift. Selskapet har også installert Innovaseas Gas Management Towers, som bruker gravitasjon i stedet for trykk for å oksygenere vannet, noe som kan redusere energikostnadene betydelig sammenliknet med tradisjonelle systemer.
Har nødvendige lisenser
Thor Salmon har allerede innhentet alle nødvendige lisenser for både smoltproduksjon og videre oppdrett.
– Vi ønsker å takke våre partnere, investorer og det dedikerte teamet vårt for støtten. En spesiell takk går også til Arctica Finance for deres rådgivning i denne emisjonen og tidligere faser av prosjektet, uttaler selskapet i en pressemelding.

