Advarer mot særkrav for landbaserte anlegg
Salmon Evolution er generelt positive til biosikkerhetskrav, men mener at NFD bør være varsomme med å innføre særlige biosikkerhetskrav for landbaserte anlegg.
Salmon Evolution har sendt inn sitt høringssvar til departementets forslag til endringer av landbasert-regelverket.
Administrerende direktør Trond Håkon Schaug-Pettersen skriver at Salmon Evolution støtter i hovedsak Nærings- og fiskeridepartementets forslag om endringer i regelverket for landbasert akvakultur.
Språklig justering
Han påpeker at Salmon Evolution er positiv til forslaget om plasseringskrav for landbaserte anlegg, ettersom det bidrar til å tydeliggjøre skillet mellom land- og sjøbaserte oppdrettsanlegg.
De foreslår imidlertid en språklig justering i forslaget for å sikre at det fremgår klart at produksjonsenhetene må ligge på fast grunn eller utfylte masser på område ikke dekket av vann. Dette mener de vil bidra til å ivareta hensyn til fiskehelse, forurensning og rømningsrisiko.
Rensing og desinfisering av Inntaksvann
Schaug-Pettersen skriver at Salmon Evolution er i utgangspunktet ikke negativ til biosikkerhetskrav for landbaserte anlegg.
– Til et visst punkt vil slike krav kunne være fornuftige ut ifra et bedriftsøkonomisk perspektiv og som del av risikohåndteringen for landbaserte anlegg. Desinfisering av inntaksvann er viktig for å redusere risikoen for å ta inn patogener i landbaserte anlegg.
Men påpeker samtidig at NFD bør være varsomme med å innføre særlige biosikkerhetskrav for landbaserte anlegg.
– Det er i utgangspunktet ikke grunn til å forskjellsbehandle landbasert og sjøbasert oppdrett hva gjelder krav til å redusere sannsynlighet for smitte mellom anlegg. Selv om desinfisering med UV har positive effekter for biosikkerheten, mener vi at også tradisjonelle biosikkerhetstiltak er nødvendige for å sikre god fiskehelse, legger han til.
Strengere rammevilkår
I lys av NFDs vurdering om muligheten for krav om desinfisering av avløpsvann, mener Salmon Evolution at det ikke er nødvendig.
– Det er et mål at det nye regelverket skal være teknologinøytralt – det fremgår både av Havbruksmeldingen og høringsbrevet. Landbaserte matfiskanlegg og andre former for miljøteknologi preges av å være i en oppstartsfase, hvor det skjer omfattende utvikling fra år til år.
For å sikre høyest mulig innovasjonstakt, mener han det er særlig viktig at regelverket gir mest mulig like konkurransevilkår for sammenliknbare produksjonsformer.
– Et særkrav for landbaserte anlegg om desinfeksjon av avløpsvannet vil ikke være teknologinøytralt, fordi det vil gi strengere rammevilkår for landbaserte anlegg enn for sammenliknbare produksjonsformer.
Schaug-Pettersen påpeker at et slikt særkrav vil innebære vesentlige kostnadsøkninger for landbaserte anlegg i forhold til lukkede anlegg i sjø, og derfor vri utviklingen mot andre produksjonsformer.
Han avslutter høringssvaret med å understreke at alt ligger til rette for at landbasert oppdrett skal bli en stor og viktig næring for norske kystsamfunn.
– Da er det avgjørende at NFD skaper forutsigbare og fornuftige rammer for den videre utviklingen av landbasert oppdrett i Norge.
Les flere saker om høringen her
-
Desinfeksjon: Hvorfor dose og ikke effekt?
-
Veterinærforeningen støtter krav om desinfeksjon av inntaksvann
-
- Dette tiltaket vil favorisere anlegg som gjenbruker vann
-
– Forslaget kan motvirke innovasjon i havbruksnæringen
-
Troms krever bedre konsekvensutredning
-
Støtter de foreslåtte regelendringene
-
- Landbasert-stansen har svekket norsk konkurransekraft
-
Sjømat Norge ønsker ikke krav til desinfeksjon
-
Andfjord Salmon: - Ikke behov for universelt desinfeksjonskrav
-
– Må legge til rette for krav om desinfeksjon av avløpsvann