Jack Tucker, salgssjef i Pure Salmon Kaldnes, startet fagseminarserien om RAS i Bergen.

Ønsker å spre kunnskap til alle som driver med RAS

- Det er en del tema vi rett og slett sliter med å få løftet. Det ønsker vi å gjøre noe med. Denne våren kjører Pure Salmon Kaldnes en seminarturne langs hele norskekysten. Startskuddet gikk i Bergen i går.

Publisert Sist oppdatert

Frode Finne-Fridell er leder for fiskevelferdsavdelingen i Pure Salmon Kaldnes, og er en av organisatorene bak seminarturneen.

- Vi som alle andre i RAS-leverandører kjenner på det investeringsvakuumet som er for øyeblikket som følge av grunnrenteprosessen. Mange sitter nå og tenker på om de skal bygge eller kutte ut prosjekter. Denne litt roligere perioden tenkte vi at vi kunne bruke til å løfte en del tema som vi både synes er viktig, og som vi gjerne sliter med å få ut, sier han.

Han forteller også om at det i tillegg er mange anlegg som begynner å bli gamle og at det bygger seg opp et stort vedlikeholdsbehov.

- Mange er i ferd med å sakke akterut om man ikke tar tak og begynner å modernisere, påpeker han.

Rørfisk kan være et potensielt smitteproblem. Frode Finne-Fridell, leder av fiskehelseavdelingen i Pure Salmon Kaldnes mener det bør høyere opp på dagsordenen.

Sparer man seg til fant?

Han sier leverandørleddet også merket et stort press på pris og hvilken teknologi man bygger inn i et anlegg.

- Denne problemstillingen løftet bla.a. Erik Sterud under Tekset da han i sitt innlegg tok til orde for å la biologien og fiskevelferden få en større plass i investeringsbudsjettene og produksjonsplanleggingen. Vi frykter at det blir valgt bort for mye både med tanke på fiskehelse og -velferd sier Fridell.

Han never et eksempel.

- Vi har så langt ikke solgt en eneste mengdemåler for vann inn til kar i anlegget. Det på tross av at det å vite hvilke vannvolum du har inn, er en av de viktigste parameterne. Men mange synes ikke den kunnskapen er verdt kostnaden, sier han.

Fisk på avveie i anlegget

En tematikk som de tar opp på møtene er en problemstilling som ikke har vært for mye omsnakket tidligere, nemlig fisk på avveie i selve RAS-anlegget.

Det er mange rør og steder en fisk kan lure seg bort om den først har kommet seg gjennom silene som liten. Han forteller de har hørt både om 3 kilos fisk i oksygenkjeglen og 5 kilos i bioreaktoren.

- I tillegg til det dyrevelferdsmessige kan slik «rørfisk» være et viktig reservoar dersom smitte har kommet inn i anlegget. Spesielt for virus, som jo er avhengige av en vert for å kunne formere seg.

Finne-Fridell forteller de har gjort forsøk med ulike bedøvingsmidler for å se om man kan avlive slik fisk med en overdose, når anlegget er tømt for fisk etter en produksjon. Resultatene av dette er noe av det de presenterer på seminarene sine. Forsøkene vil også bli presentert på LandbasedAQ på et senere tidspunkt.

Flere ulike tema

Andre tema som vil bli tatt opp er for eksempel riktig design med tanke på vask og desinfeksjon av RAS-anlegg. Dessuten vil noen av temaene variere fra seminar til seminar, basert på lokale samarbeidspartnere som gjester de ulike arrangementene. I Bergen var det blant annet folk fra både Havforskningsinstituttet og Pharmaq Analytiq som snakket om hhv fiskevelferd og gjelleproblemer i settefiskfasen.

Finne-Fridell sier at møtene er åpne for alle interesserte, og man kan ennå melde seg på til de videre seminarene.

Neste møte er i Ålesund 27. april, Trondheim 4. mai, Bodø 25. mai Tromsø 1. juni, Alta 2. juni

LandbasedAQ vil også presentere fagartikler basert på innleggene utover våren/når møteserien er over.