Smoltanlegg/RAS-anlegg på Fjæra i Etne Kommune. Foto: Marine Harvest/ Ole Gisle Vassel.

Storstilt RAS-anlegg på Fjæra tar form

Marine Harvest bygger nå et RAS-anlegg på Fjæra i Etne Kommune, og den krevende byggeprosessen går etter planen. - Etableringen gir lokalsamfunnet unike muligheter og ikke minst er det fremtidsrettet, sier driftsleder Lars Håkon Sandvold til kyst.no

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Anlegget blir et av landets største og mest moderne resirkuleringsanlegg, og har fått tildelt konsesjon med tillatelse til å produsere 7,5 millioner 150 grams smolt.

- Byggingen går etter planen, og det første rogninnlegget blir i november 2016, opplyser driftsleder Lars Håkon Sandvold til kyst.no.

Han sier det er utfordrende å få til all koordineringen, da det er mange aktører på byggeplassen samtidig. Bygget beskriver han som tett og oppdelt i mange små enheter innvendig.

Etableringen av det nye smoltanlegget vil generere 15 nye arbeidsplasser for den vesle bygden. Foto: Marine Harvest/ Ole Gisle Vassel.

Les også: Nytt RAS-anlegg i Etne: Planlegger rogninnlegg i november

- De ulike aktørene er derfor avhengige av hverandres fremdrift og oppgaver, forklarer Sandvold.

Stor oppmerksomhet rundt RAS-etablering

Interessen for smoltanlegget har vist seg å være stor både lokalt, nasjonalt og også internasjonalt.

Anlegget genererer totalt 15 nye arbeidsplasser i den vesle bygden, der det bare bor syv fastboende. Selskapet fikk stor respons på utlyste jobbstillinger og fikk hele 350 interesserte søkere.

Ifølge Sandvold skal den første fisken leveres august 2017, og han antar at byggeprosessen er ferdig frem mot sommerferien 2017. Smolten som produseres på anlegget skal settes ut i MH-anlegg i nærområdet i Sør-Norge.

At nettopp den vesle bygden Fjæra i Etne kommune ble utvalgt er han svært glad for.

- Det er en god plassering. Du har tilgang på vann og nærhet til sjø for levering. Det er også god tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Etableringen gir lokalsamfunnet unike muligheter og ikke minst er det fremtidsrettet, sier Sandvold engasjert. 

Det moderne settefiskanlegget skal bli rundt 7000 m2 stort, og så langt har selskapet fått ledningsnett og det utvendige bygget nærmest ferdig.

- Utvendig gjenstår ferdigstilling av kai med hus for inntak/avløp, asfaltering og finish på omkringliggende område. Innvending gjenstår en del rørlegging, deler av prosessanlegg og noe elektro, legger han til.

- Har dere inngått noen nye samarbeider med underleverandører i havbruksnæringen? 

RAS-anlegget på Fjæra begynner å ta form og selskapet venter å få rogn levert i november 2016. Foto: Marine Harvest/ Ole Gisle Vassel.

- De største kontraktene er inngått på et tidligere tidspunkt. Vi foretar stadig innkjøp av utstyr og tjenester fra gamle og nye leverandører, sier han.

Les også: Enorm interesse for arbeid på nytt MH-anlegg

Les også: Ordførar ynskjer snuoperasjon for vill- og oppdrettslaks

Byggeprosessen så langt har gått greit, og han er fornøyd med kompetansen til .

- Det er krevende arbeid med et komplisert bygg og innredning. Det er mye koordinering som må på plass. Vi er heldige som har mange dyktige leverandører med på laget, sier han fornøyd.

Slik ser den siste oppdaterte illustrasjonen av settefisk-anlegget som bygges på Fjæra ut. Foto: Marine Harvest.