
Skal gi landbaserte oppdrettere bedre løsninger
Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen styrker samarbeidet innenfor landbasert oppdrett og slakterier.
Tre fagmiljøer går sammen for å tilby oppdrettsnæringen i Norge og på Island forbedrede løsninger for drift, prosjektering og sertifisering av landbaserte anlegg og slakterier.
Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen vil kombinere lokal tilstedeværelse med internasjonal kompetanse, melder selskapene i en pressemelding.
Målet er å gi oppdrettere støtte gjennom hele verdikjeden.
Sterkere støtte i hele verdikjeden.
– Norske oppdrettere skal få tilgang på ekspertise som kjenner driften fra innsiden og som kan hjelpe dem å løse reelle utfordringer, sier Marita Spigseth, seniorrådgiver i AKVA Alliansen.
– Landbaserte oppdrettsanlegg skal være lønnsomme og produsere fisk av høy kvalitet, i tillegg til å være miljøvennlige, rømningssikre og ha god fiskevelferd.

De tre aktørene har hver for seg tung erfaring fra store akvakulturprosjekter i Norge, Island og internasjonalt. Nå samordner de innsatsen for å møte behovene i en næring som er i sterk utvikling og der kravene til bærekraft, lønnsomhet og fiskevelferd øker.
Lokalt forankret, internasjonalt støttet
EFLA er Islands største rådgivende ingeniørselskap, med rundt 600 spesialister fordelt på seks land. Rambøll er et globalt ingeniør-, arkitektur- og konsulentselskap med over 18 000 medarbeidere i 35 land. AKVA Alliansen har spesialisert seg på landbaserte oppdrettsanlegg og har deltatt i flere store prosjekter i Norge og Island.
– Mange av våre kunder bygger nå opp hele verdikjeden fra fôr og smolt til matfisk og slakteri. Vi vil være en strategisk samarbeidspartner i denne utviklingen, både nasjonalt og internasjonalt, sier John Kenneth Selven, Divisjonsdirektør Industri i Rambøll.
Tjenester som møter virkeligheten

Selskapene tilbyr blant annet tilstandsanalyser, rømningstekniske vurderinger, risikovurderinger, biologisk rådgivning og støtte til sertifiseringer som ASC, Global GAP og Whole Foods. Prosjektene ledes tverrfaglig med vekt på både teknologi og biologi.
– Vi kan tilby kundene tjenester som er forankret i lokal kunnskap og driftserfaring, men med global kapasitet i ryggen. Det betyr at vi kan stille med riktig kompetanse i alle prosjektets faser – fra analyse og prosjektering til bygging og sertifisering, sier Bjørn Terje Pettersen, seniorrådgiver i Rambøll.
Samarbeidet bygger på langvarige relasjoner mellom selskapene, blant annet fra Statnett-prosjekter i Norge og tidligere akvakultursamarbeid på Island.
– Vi kjenner hverandre godt, og det gjør det enkelt å dele kunnskap, jobbe effektivt sammen og møte kundenes behov raskt og målrettet, avslutter Skúli Björn Jónsson, direktør for Industri i EFLA.