Knut Nesse, daglig leder i Akva Group, under AquaNext i Stavanger.

Tror på landbasert-effekt i Asia

Akva Group-sjef Knut Nesse mener man i de neste årene vil kunne få økt etterspørsel etter RAS-teknologi i Asia.

Publisert Sist oppdatert

Akva Group leverer blant annet RAS-teknologi til det landbaserte anlegget til  Nordic Aqua Partners i Ningbo i Kina, og er også inne på eiersiden, sammen med Skretting, som leverer fôr til anlegget.

Under AquaNext-konferansen i Stavanger sa Nesse at såkalt «proof of concept» for det landbaserte anlegget forhåpentligvis vil være i løpet av neste år.

- Det betyr ganske enkelt at man har fått frem en fisk på 5 kilo med lav dødelighet, høy superiorandel og repetere det over flere batcher.

Akva Group-sjefen mener dette vil kunne åpne flere businessmuligheter for selskapet i Asia.

- Myndighetene i Kina har vi møtt mange ganger, og jeg har bodd i Kina i noen år. De er veldig konkurransedyktige i forhold til det å støtte industri som de har troen på. Og dette har de tro på, og da kommer også støtte, fleksible ordninger om finansiering, og ikke minst tillatelser. 

Mer vrient i statene

Nesse understreket også at i Nord-Amerika ser det for øyeblikket ut som det er litt mer motbakke for den landbaserte industrien.

Akva Group-sjef Knut Nesse på scenen under Aqua Next i Stavanger.

- Det tar i hvert fall tid i forhold til godkjenning av «permits» og byggetillatelser, så det har helt klart vært mer oppoverbakke i USA enn det har vært i Asia, fastslår han.

Når Nesse tar en kikk inn i den landbaserte krystallkulen sin, så spår han at man i årene fremover vil se flere finansierte landbaserte prosjekt i Kina og Asia, utover Nordic Aqua Partners anlegg, etter at selskapet har begynt å slakte ut en del fisk.

- Jeg tror det vil gi en kinesisk ekstrem-effekt, ettersom du kan produsere fisken i Kina og sende den rundt i Asia. I forhold til å inngå kontrakter og starte opp nye prosjekter, tror jeg vi vil se en boom der i perioden 2025-2030.

Men Nesse kunne samtidig berolige de i salen som eventuelt frykter kineserne sitt inntog i laksemarkedet.

- Etter at du inngår en kontrakt og begynner å bygge, til du har slakt av fisk, så snakker du om i hvert fall tre til fem år. Før det blir skikkelig volum av dette, så har det nok nådd 2030.

Slakter første fisk neste år

Ragnar Joensen, daglig leder i Nordic Aqua Partners, kunne fornøyd fortelle at fisken vokser godt i Kina og at de forventer første slakt i mars til neste år.

Ragnar Joensen i Nordic Aqua Partners var også på scenen under AquaNext-konferansen i Stavanger. Han kunne fortelle at selskapet ligger godt i rute for å slakte fisk til neste år.

- I første omgang har vi bygget opp et anlegg som skal produsere 4000 tonn laks. Steg to har vi akkurat satt i gang, der vi skal ta produksjonen fra 4000 til 8000 tonn, fortalte han. 

Joensen la også til at plasseringen i nærheten av Shanghai er svært gunstig.

- Det er 100 millioner innbyggere bare en kjøreavstand unna det landbaserte anlegget på 4-5 timer.

Nordic Aqua Partners startet opp i Kina i mars 2022, og hver tredje måned får selskapet en ny sending med ca 300 000 rogn. Med de syv batchene de har nå, ligger de på rundt to millioner individer. 

- Planen vår er å ta fisken fra rogn til første slakt på 24 måneder. Vi følger ca den planen, og fisken fra batch 1 er ca 2,2 kilo nå. Overlevelsen for batch 1 er bedre enn forventet, med en dødelighet på 0,9 prosent fra fisken var 150 gram frem til to kilo. Dersom fisken fortsetter veksten den har i dag, vil første slakt av fisk være tidlig mars 2024, sa han.