Roy Pettersen er styremedlem og største aksjonær i Andfjord Salmon. Her under Tekmar-konferansen i Trondheim.

- Før kunne vi anslå lavt forbruk, nå kan vi bevise det

Andfjord Salmon sier de nå kan sette to streker under svaret på teknologien og energikostnaden til deres første oppdrettsbasseng.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller Roy Pettersen, som opprinnelig er gründeren bak selskapet, men som senere har overlatt spakene til Martin Rasmussen.

30. juni satte Andfjord Salmon ut 120 grams smolt. Den er nå passert 1,4 kg.

- Veksten har vært fin, og fisken har bra atferd i bassenget. Vi har en dødelighet nå på 1,3, noe som er ganske oppsiktsvekkende. Laksen trives, og vi ser dette igjen på alle velferdsscoringer, fortalte Pettersen under Tekmar-konferansen i Trondheim.

Aksjonær og styremedlen Roy Pettersen under Tekmar-konferansen.

Han mener høye strømpriser ikke vil være noe stort problem i tiden fremover for Andfjord Salmon.

- Vi har funnet en metode som gir oss en veldig energieffektiv produksjon av laks. Vi flytter store mengder med vann. Hele 30 000 kubikk med vann blir skiftet ut hver halvannen time i våre basseng. Alle lurer på om det går an å produsere dette til en billig energipenge, og svaret er ja.

Pettersen kan fortelle at selskapet har et gjennomsnittlig forbruk på 80 000 kWh i strøm hver måned. I august kan han avsløre at selskapet fikk en strømregning på beskjedne 10 000 kroner, for å drive frem 30 millioner liter med vann.

- Hvorfor greier vi det? Jo, når vi setter så store mengder vann i bevegelse så blir det som en supertanker. Vi kompenserer bare med våre tre propeller fra Framo som «trøkker» vannet hele tiden. Skulle vi ha løftet vannet 20 meter, som bassenget er, så hadde det kostet oss skjorten, understreker han.

Andfjord Salmon sitt energiforbruk sammenlignet med andre konsept.

- Hvis vi sammenligner oss med andre så kan vi dokumentere at vi kan produsere vår laks per kilo med 1 kWh. Dette er veldig lavt, konkluderer Pettersen.

Gode betingelser for laks

Styremedlemmet sier selskapet også har knekt koden rundt lakselus-problematikk og giftige avlinger.

- Vi tar vannet inn fra nivå hvor det ikke lever. Vi har heller ikke rømming, og vi ser et stort potensial i å gjenbruke biorestene.

Selskapet holder som kjent til på Andøya, på toppen av Vesterålen, der de har Golfstrømmen «klint inn» i landskapet deres.

- Det gir veldig gode betingelser for laksen våres på land. Vi har utvidelsesmuligheter ved at vi har regulert områder som gjør at vi potensielt kan produsere 70 000 tonn med laks i det arealet som vi har sikret oss.

Pettersen sier avslutningsvis at målet til selskapet er å bygge 12 slike basseng.

- Nå sitter vi å finregner på hvordan vi skal gå videre og ta det neste steget.

Det var en lydhør sal som hørte på Andfjord Salmon sin største aksjonær.