Olje av laurbær kan benyttes som anestesi for regnbueørret
Olje av laurbær kan benyttes som anestesi for regnbueørret

Ny forskning: Effekt av eteriske oljer fra lavendel og laurbær som bedøvelse i regnbueørret

Sturdiet var det første gang at man har fastslått bedøvelseseffekter av eterisk olje fra laurbær (Lavandula angustifolia) på regnbueørret (Oncorhynchus mykiss). Forsøket inkluderte også bruk av eterisk olje fra lavendel (Laurus nobilis).

Publisert Sist oppdatert

Forskerne bak

  • Nalan Özgür Yigit a)
  • Secil Metin a)
  • Behire Isıl Didinen a)
  • Hakan Didinen a)
  • Ozlem Ozmen b)

a) Ispartas universitet for anvendt vitenskap, Tyrkia

b) Det veterinære fakultet ved Burdur Mehmet Akif Ersoy Universitetet, Tyrkia

I en vitenskapelig artikkel presentert i Aquaculture har en gruppe tyrkiske forskere utsatt ørret (gjennomsnittlig 10 g) utsatt for forskjellige konsentrasjoner av eteriske oljer (5, 10, 20, 50, 70, 100, 150, 200, 300, 400, 500 og 600 mg/L).

Anestesi-induksjon og restitusjonstid ble evaluert.

- Ved konsentrasjoner på 200mg/L lavendelolje og ved 400mg/L laurbærolje var induksjonstidene for dyp anestesi (trinn 4) 258,0 s for lavendel og 189,5 s for laurbær. Oppvåkningstid ved disse konsentrasjonene var 41 s for lavendel og 129,5 s for laurbær, skriver forskerne.

I tillegg ble patologiske effekter av de essensielle oljene i fiskevev bestemt etter dyp anestesi. Konklusjonen var at ingen histopatologiske funn ble funnet i gjelle-, lever- og nyrevev hos fisk eksponert for 600mg per liter av eteriske oljer.

- Denne studien har demonstrert at eteriske oljer på hhv 400mg per liter av eterisk laurbærolje og 200mg per liter av lavendelolje kan brukes som effektiv bedøvelse i regnbueørret, skriver forskerne i abstraktet.