AquaOptima leverer havbruksutstyr til norske aktører men også internasjonale oppdrettere. Her ser du administrerende direktør Børge Søraas og Francesco Formisano sammen med ansatte på et klekkeri som er under konstruksjon i Papu, Indonesia, der de skal produserer fisken Barramundi. Foto: AquaOptima.

AquaOptima utvider grunnet stor RAS-pågang

Hos utstyrsleverandøren AquaOptima går det som det suser om dagen. Da selskapet har mange oppdrag i bestilling, må de også ansette flere, ifølge administrerende direktør Børge Søraas. - Særlig internasjonalt ser vi nå at det etterspørres mer og mer intensive RAS-anlegg, opplyser AquaOptima-sjefen til kyst.no.

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Selskapet holder til i Trondheim og har vært RAS-leverandør siden 1993. Per dags dato er de syv stykker i firma, fem fast ansatte og to innleide. Men dette skal økes fremover.

-  I forhold til ordrebok så begynner den å bli rimelig full ja, med prosjekter både i Norge og internasjonalt, sier Søraas til kyst.no.

Nå går selskapet derfor ut og ansetter tre nye personer for å kunne serve både eksisterende og kommende prosjekter.

Leverer utstyr jorden rundt

Av internasjonale prosjekter har selskapet nylig ferdigstilt et større ål-anlegg i Portugal, samt et RAS-anlegg for stamreker i Ecuador.

- Vi er også i gjennomføringsfasen med et Barramundi anlegg i Indonesia, samt et stør og hvitfisk anlegg i Russland. Akkurat i disse dager leverer vi et mindre marint klekkeri til Cuba. I tillegg er vi i tidlig fase inne i et par utenlandske prosjekter for RAS-anlegg til laks, opplyser han.

Når det gjelder aktiviteten i hjemlandet, deltar de også i et par prosjekter til matfisk og postsmolt av laks.

Skisse av landanlegget til Havlandet Havbruk. Illustrasjonstegning: AquaOptima.

- Ett av disse prosjektene utfører vi for Havlandet Havbruk AS som i disse dager søker om konsesjon for matfiskproduksjon av laks i RAS, opplyser Søraas. 

Pilotanlegg for matfisk på land

Havlandet har tidligere opplyst til kyst.no at de nå er i full gang med å prosjektere pilotanlegg for laks på land. De utarbeidet først et prospekt på et fullskala landanlegg ved basen deres i Florø, og ville produsere 5000 tonn laks årlig.

Dette ble presentert for en rekke store og aktuelle aktører i markedet, både industrielle og finansielle, men ble møtt med skepsis. Strategien ble derfor endret og de utviklet et «pilotanlegg» på land.

Pilotanlegget bygges på RAS-teknologi og har en kapasitet på inntil 200 tonn matfisk per år i store kar. Med dette ønsker de å dokumentere at det går og samtidig overbevise markedet at det kan produseres matfisk av laks på land i stor skala. Les mer om Havlandet Havbruk sine planer her. 

- Større etterspørsel internasjonalt

Børge Sørraas sier videre til kyst.no at de ulike prosjektene de har på gang har alle sine særegenheter, slik at de må skreddersys etter de lokale forholdene.

Rune Eriksen i AquaOptima inspiserer pumper før installering. Foto: AquaOptima.

- Ulik tilgang på vann og ulike krav til utslipp gjør at det er vanskelig å kunne gjøre såkalte "off the shelf anlegg" eller ferdigproduserte anlegg, men grunnprinsippene blir jo stort sett de samme. Særlig internasjonalt ser vi nå at det etterspørres mer og mer intensive RAS-anlegg med behov for denitrifikasjon, opplyser Søraas til kyst.no

Han poengterer at det også har blitt mer fokus på slambehandling i den senere tid. I den forbindelse har de etablert allianser med firmaer som er rendyrket på dette, og da blir med inn i prosjekter med løsninger tilpasset klientens behov.

- Dette gjelder alt fra «kun» tørking av slam til mer avanserte løsninger med biogass produksjon, forklarer AquaOptima-sjefen til kyst.no.