Det er ved dette anlegget til Atlantic Sapphire i Hvide Sande ved Ringkjøbing i Danmark at brann har medført store ødeleggelser. Foto: Atlantic Sapphire.

Brann i Sapphire-anlegg - all fisk ansees som tapt - raser på børs

Onsdag kveld klokken 20.20 brøt det ut brann i anlegget til Atlantic Sapphire Denmark A/S, et heleid datterselskap av Atlantic Sapphire ASA. Selskapet faller tungt på børs fra åpning torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Selskapet skriver i en børsmelding onsdag kveld at alle ansatte er trygt ute av bygningen. Det er ikke meldt om personskader.

Meldingen fra sent i går kveld sa at brannen fortsatt pågår og brannvesenet håndterer situasjonen på det danske anlegget.

Selskapet forventer at hele det danske anlegget vil bli påvirket av brannen og at skadene vil være vesentlige og betydelige. Den stående biomassen i det danske anlegget forventes å gå tapt.

Selskapet som er notert på Oslo Børs, faller med over 20 % fra start torsdag morgen til 35 kr ca 09:35, noe som er all time low. Selskapet ble introdusert på 47 kr i mai 2018, og har på det meste vært oppe i ca 150 kr i februar i år. 

Har kontroll

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

Videre skriver selskapet at det danske anlegget er forsikret mot brann for hele bokført verdi av anlegg på omtrent USD 33 millioner.

Selskapet vil gi ytterligere oppdateringer etter hvert som mer informasjon blir tilgjengelig.

Tidlig tirsdag morgen skrev dansk politi på Twitter at røykutviklingen ved brannområdet er på et minimum, og at den driver ut mot fjorden.

- Det er ikke lengre nødvendig å holde vinduer og dører lukket slik situasjonen er nå. Slukningsarbeidet har godt effekt, men kan vare hele dagen, skriver politiet i meldingen.

Et vanskelig år

Atlantic Sapphire har hatt flere tilbakeslag det siste året. I mars rapporterte selskapet om at 227 000 fisk døde i en av påvekstavdelingene ved anlegget i Danmark, noe som forsinket slaktingen deres med fire måneder. I juli gjorde en menneskelige feil at ytterligere 400 tonn laks ved anlegget gikk tapt. De anslår at dødeligheten utgjør 17 % av den totalte produksjonen i Danmark under et normalt produksjonsår, og at det ville koste selskapet rundt 3 millioner dollar mer enn de ville få tilbake i forsikringsutbetalinger.

I mars i år mistet selskapet rundt 500 tonn fisk med en gjennomsnittlig vekt på 1 kg på grunn av et filterfeil ved anlegget deres i Florida.

Og i april i år ble tre ansatte lagt inn på sykehus etter at de ble reddet fra en fisketank på anlegget i Miami, etter at tanken ble fyllt opp av røyk.

Og tidligere denne måneden måtte Atlantic Sapphire gjennomføre en kontrollert slakting av 100.000 fisk ved anlegget i Florida på grunn av oksygenmangel knyttet til en økning av koronatilfeller i USA .