Driftsleder Anja Katrine Aarland Skår ved Austevoll Rensefisk forteller at selskapet har sluttet å produsere rognkjeks på anlegget, og har heller startet opp med settefiskproduksjon av torsk.
Driftsleder Anja Katrine Aarland Skår ved Austevoll Rensefisk forteller at selskapet har sluttet å produsere rognkjeks på anlegget, og har heller startet opp med settefiskproduksjon av torsk.

Austevoll Rensefisk har startet med torskeproduksjon

Austevoll Rensefisk startet i juli opp med torskeproduksjon. Driftsleder ved anlegget sier et stramt marked for rensefisk gjorde at de ville hive seg med på torskebølgen.

Publisert Sist oppdatert

I Torangsvåg på Hundvåkøy, har Austevoll Rensefisk produsert rognkjeks for havbruksnæringen siden 2016. Selskapet fikk i sommer tillatelser til å gå gang med produksjon av settefisk av torsk, og startet i juli opp driften.

Austevoll Rensefisk har et gjennomstrømmingsanlegg som de mener fungerer like godt for torsk som for rognkjeks.
Austevoll Rensefisk har et gjennomstrømmingsanlegg som de mener fungerer like godt for torsk som for rognkjeks.

Selskapet er en del av Rensefiskgruppen, og driftsleder Anja Katrine Aarland Skår sier til LandbasedAQ at satsingen ble til på grunn av et stramt marked for rensefisk.

- Det blir satset stort på torsk nå og vi ville hive oss med på denne bølgen. Vi har ikke gjort noen ombygginger for torskeproduksjonen. Fiskekarene våre med tilhørende teknologi fungerer like godt for torsk som for rognkjeks på vårt gjennomstrømmingsanlegg, sier hun.

Selskapet skal nå gå bort fra rensefiskproduksjon og satser for fullt på torsk, de andre selskapene i Rensefiskgruppen skal fortsatt fokusere på rognkjeks og berggylte, samtidig som gruppen også vurderer andre arter.

Første batch med torsk

Selskapet har to påvekstavdelinger og fem ansatte som jobber på anlegget hvor den første torsken nå svømmer i karene på anlegget som ligger i Austevoll.

- Torsken ble satt inn i juli og skal ut til kunde i mars. Da skal den overføres til sjømerd, opplyser Aarland Skår.

Anlegget har 32 kar totalt, men ikke aller er i bruk enda, ettersom selskapet ville starte opp torskeproduksjonen med en litt mindre batch med torsk i første omgang.

Selskapets ambisjoner fremover forteller driftslederen blir å levere torskeyngel av god kvalitet med fiskevelferd i fokus.

- Det er viktig at torsken får en god start fra klekking til levering i sjømerd, slik at den har de beste forutsetninger for å havne på matfatet. Vi har valgt å begynne med en mindre biomasse for å så øke etter hvert.

Hun påpeker at det er kunden som bestemmer størrelsen på fisken, men normalt sett blir fisken satt ut mellom 100 og 200 gram.

- Lav dødelighet

På Instagram meldte selskapet nylig at de har gjennomført stikkvaksinering av torsken, og påpeker at hovedforskjellen mellom vaksinering av rognkjeks og torsk er at torsk må bedøves før den stikkes.

- Vi har hatt gode resultater etter vaksinering, lav dødelighet og ved bruk av anbefalt stikkmetode er vaksinen deponert slik den skal i bukhulen. Vi har dedikerte vaksinatører i vaksineteamet slik at torsken blir behandlet på en skånsom måte for å sikre best mulig fiskevelferd. Torsken blir alltid sortert i forkant av vaksinering for å sikre at den har en minstestørrelse på 30 gram, skriver de.