Slik er det nye klekkeriet i Skálavík på Færøyene planlagt å se ut.
Slik er det nye klekkeriet i Skálavík på Færøyene planlagt å se ut.

Bakkafrost bygger nytt settefiskanlegg på Færøyene

Det nye anlegget i Skálavík vil øke Bakkafrosts årlige produksjonskapasitet for smolt til over 24 millioner.

Publisert Sist oppdatert

Bakkafrost har forpliktet seg til å bygge et nytt RAS-anlegg i Skálavík på Færøyene. Anlegget vil ha en samlet kapasitet på 28 600 m3 og forventes å være i drift sent i 2026. Den årlige produksjonen vil være rundt 6,5 millioner smolt på 500g. Når Skálavík-anlegg er ferdig, vil Bakkafrosts årlige produksjonskapasitet for smolt på 500g overstige 24 millioner, melder selskapet i en pressemelding.

- Med et nytt toppmoderne klekkeri i Skálavík fortsetter vi å utvide for å oppnå målet vårt, som er å redusere biologisk risiko, forbedre effektiviteten og øke organisk vekst, sier Regin Jacobsen, administrerende direktør i Bakkafrost.

- Dette er enda et viktig skritt mot å oppdrette laks på land i lengre perioder, legger han til.

Fra venstre: Regin Jacobsen, CEO i Bakkafrost og Robert Hundstad, CEO i Nofitech.
Fra venstre: Regin Jacobsen, CEO i Bakkafrost og Robert Hundstad, CEO i Nofitech.

Sammarbeid med Nofitech

Skálavík-anlegget følger de nylige utvidelsene i Glyvradal, Norðtoftir og Viðareiði, og er en del av Bakkafrosts investeringsplan for 2024-2028. Bakkafrost samarbeidet med Nofitech for utvidelsen av Glyvradal og den pågående byggingen av Applecross-klekkeriet i Skottland. Nofitech er også valgt til å bygge det nye klekkeriet i Skálavík. 

Robert Hundstad, administrerende direktør i Nofitech, ønsker muligheten velkommen til å samarbeide med Bakkafrost for enda et smoltklekkeriprosjekt. 

- Vi er spente på å fortsette samarbeidet med Bakkafrost og være en del av enda et spennende prosjekt innen lakseoppdrettsindustrien, sier Hundstad.

Ved å bruke samme design og teknologi for smoltanlegg, forventer Bakkafrost å oppnå standardisering og kunnskapsdeling i ferskvannsavdelingen.