Barlindbotn Settefisk fikk avslag fra fylkeskommunen angående søknad om utvidelse.

Får ikke utvide settefiskanlegg

Vestland fylkeskommune har avvist søknaden fra Barlindbotn Settefisk om utvidelse av produksjonskapasiteten ved deres anlegg i Kinn kommune.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Firdaposten.no.

Avvisningen kommer ifølge avisen etter krav om ytterligere avklaringer om ferskvannsforbruket i henhold til Vannressursloven. 

Ifølge søknaden hadde Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere konkludert med at vannuttaket ikke var konsesjonspliktig. Virksomheten argumenterte for at de ikke ville overskride sin reguleringsrett på 1,8 millioner liter uten krav til minstevannføring. Men et brev fra NVE datert 20.06.2023 klargjorde at endringer i ferskvannsforbruket knyttet til produksjon av settefisk må avklares etter vassressurslova før det kan gis tillatelse etter akvakulturlova, skriver Firdaposten.

Barlindbotn Settefisk hadde søkt om å mer enn doble produksjonen fra 340 til 700 tonn per år. NVE påpeker at en slik utvidelse vil føre til økt eller endret bruk av ferskvann, noe som krever en ny vurdering i henhold til vassressurslova. Søknaden ble avvist fordi den ikke oppfylte kravene til en komplett søknad, inkludert nødvendige konsesjonsfritak eller konsesjoner fra NVE.