Det islandske selskapet Laxey har utført sitt første rogninnlegg, og ambisjonen er å få fisken opp til 100 gram før den videreføres til matfiskavdelingen som er under bygging.

Laxey har satt inn den første rognen 

Laxey har hatt sitt første rogninnlegg på deres klekkeri og smoltanlegg på Island, som skal levere smolt til deres planlagte landbaserte anlegg som er under bygging. 

Publisert Sist oppdatert

Laxey planlegger å bygge et tusen tonns anlegg for matfisk av laks på Island, og har kommet godt på vei med byggingen på Vestmannaøyene, en øygruppe utenfor sørkysten av Island. 

Prosjektet består av et settefiskanlegg og et matfiskanlegg.

Teknologisjef Hallgrímur Steinsson og fungerende styreformann Lárus Ásgeirsson i Laxey forteller til LandbasedAQ.no at tirsdag 28. november 2023 var en fantastisk dag for Laxey når de tok imot den første batchen med rogn fra Benchmark Genetics til deres klekkeri.

Første laksen klar for salg i 2025

Ásgeirsson sier de har bygget et toppmoderne RAS-anlegg med en ferdig levert løsning fra AKVA Group Land Based med Zero Water Concept - noe som betyr at det har nitrogenisering og de-fosforisering, som gjør at de er i stand til å oppnå 99,8 % gjenbruk av vannet på smoltanlegget. 

- Smolten vil bli overført til matfiskanlegget om 10 måneder, som befinner seg på samme øy som klekkeriet, og de første laksene vil være tilgjengelige for salg i fjerde kvartal 2025. Dette er det første klekkeriet/smoltanlegget av sitt slag på Island, forteller Ásgeirsson fornøyd. 

Steinsson påpeker at de nå har en viktig jobb foran dem.

- Neste mål er å få fisken opp til 100 gram og levere dem til vårt matfiskanlegg. Vi bygger dette opp i løpet av det neste året, skriver han. 

Selskapet tok imot 300 000 rognkorn og har til hensikt å øke produksjonen gradvis i noen omganger til 1,2 millioner per mottak. 

- Målet er å nå en kapasitet på fire millioner 100-grams smolt på stasjonen per år, forteller Steinsson. 

- Fra planlegging til konstruksjon på fire år

Laxey ble overrekt et gavebilde fra Benchmark ved overlevering av den første rognen.

Hensikten til selskapet er å produserer smolt, samtidig som de skal utvikle og bygge matfiskanlegget på øya.  

Steinsson opplyser at på øya er det 4600 innbyggere med en lang historie innen fiskeriindustrien og fiskeforedling. 

- Så all serviceindustri for matvirksomhet er på plass på øya, samt en sterk arbeidsstyrke. Selskapet ble startet av et lokalt fiskeriselskap, ÓS som drev en bunntråler, Þórunn Sveinsdóttir, som avviklet fiskerivirksomheten sin og gikk over til landbasert lakseoppdrett. Prosjektet har hatt sterk støtte fra samfunnet uten klager i planleggingsprosessen, og har gått fra planlegging til konstruksjon og nå drift på fire år, opplyser han fornøyd. 

Les mer om Laxey i neste nummer av LandbasedAQ som publiseres i slutten av året.

RAS2-rommet som er under bygging ved smoltanlegget.
RAS1-tankrom som er i ferd med å bli klart.
RAS1 biofiltersystem.