Studie: Kolin fra krill gir bedre tarm- og leverhelse hos laks

De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) inkluderte kolin i sine oppdaterte anbefalinger denne uken. Men det er ikke bare for mennesker at næringsstoffet spiller viktig rolle - det har også stor innvirkning for fiskens helse og vekst. Krillmel og krillolje dekker behovet for kolin hos oppdrettetlaks, ifølge studie.

Publisert Sist oppdatert

Kolin er et viktig næringsstoff for både mennesker og dyr. Denne uken publiserte De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) sine oppdaterte anbefalinger, hvor nettopp kolin blir inkludert for første gang. Blant annet bidrar det til sunn lever-, hjerne- og muskelfunksjon, og er viktig for transport av fett i kroppen. Men det er ikke bare for mennesker kolin spiller en viktig rolle. Når fisk har kolinmangel, bygges for mye fett opp i tarmen i stedet for å bli transportert og absorbert. Dette kan være skadelig for fiskens vekst og helse.

Ett av målene i studien, utført i samarbeid med Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Aker BioMarine,var å undersøke om kolin fra krillmel eller krillolje som fôringrediens, kunne bidra til å lindre tarmsteatose (tilstopping), også kjent som lipidmalabsorpsjonssyndrom (LMS) i alvorlige tilfeller.

Antarktisk krill, både i form av mel og olje, er en naturlig og bærekraftig kilde til flere viktige næringsstoffer for fisk, blant annet kolin, omega-3 fettsyrer og astaxantin.

- Kolin er et viktig næringsstoff som har innvirkning både på fiskens helse og vekst. Det påvirker også tarmhelsen. I våre forskningsstudier med NMBU testet vi om kolin fra krill kunne redusere opphopningen av overflødig fett i tarmen, som kan føre til LMS og være skadelig for fiskens helse og vekst, sier Dr. Kiranpreet Kaur, Direktør for forskning og utvikling innen fiskehelse og ernæring hos Aker BioMarine, og en av forfatterne bak studien.

Testet seks ulike dietter over åtte uker

Den 56 dager lange fôringsstudien ble gjennomført ved Senter for fiskeforskning på NMBU i Ås. Atlanterhavslaks med en gjennomsnittsvekt på 62 gram ble holdt i 35 fisk per kar, i 12 sylindriske 250 L glassfibertanker.

Dette er første gang den unike kolin-typen som finnes i krill, har blitt evaluert for sin effekt på å redusere tarmsteatose hos laks.

I løpet av prøveperioden ble det totalt formulert seks ulike dietter, inkludert en referansediett uten kolin-tilskudd, to dietter med krillolje og to dietter med krillmel. Den sjette dietten hadde tilskudd av en uorganisk form for kolin, kolin-klorid.

Sentrale funn

  • Studien viste at både krillmel og krillolje hadde høy og tilsvarende evne til å redusere opphopning av fett i laksetarmen, og dermed redusere risikoen for tarmsteatose og/eller lipidmalabsorpsjonssyndrom.
  • På samme måte reduserte kolin i lavere innblandingsnivåer fra både krillmel og krillolje opphopning av fett i lakseleveren i samme grad som i positiv kontrollgruppe.
  • Diettene med krillmel og krillolje viste en vekststimulerende effekt sammenlignet med dietter med svært lavt kolininnhold.
  • Lakseveksten var betydelig høyere i gruppene som fikk krillmel og krillolje med 2,6 g/kg kolin sammenlignet med positiv kontrollgruppe, noe som indikerer at selv sub-optimale nivåer av kolin kan tilfredsstille kolinbehovet for vekst.

- Funnene viser at kolin fra både krillmel og krillolje er like effektive, selv ved lavere tilsetningsnivåer, for å stimulere vekst hos fisk og bidra til en bedre tarm- og leverhelse, sier Sigve Nordrum, konserndirektør for området Animal Health and Nutrition hos Aker BioMarine.

- Våre funn bekrefter at krill er en funksjonell ingrediens som kan forbedre den ernæringsmessige kvaliteten på fôret betydelig og gi bedre kvalitetsprodukter.

Les den vitenskapelige artikkelen her