Landeldis anlegg Deep Atlantic Station bygges like utenfor byen Thorlakshofn på Sør-Island.
Landeldis anlegg Deep Atlantic Station bygges like utenfor byen Thorlakshofn på Sør-Island.

Blue Ocean Technology signerer kontrakt med landbasert anlegg på Island

Blue Ocean Technology AS har i dag inngått kontrakt for levering av sitt containeriserte slam­behandlingssystemer til det islandske landbaserte lakse­oppdrettsselskapet Landeldi.

Publisert

Kontrakten på det som kalles Plug and Farm, inkluderer avvanning med Blue Ocean Technologys kjerneteknologi – inkludert båndfilter, skrupresse m.m.

I tillegg kommer en opsjon på å kjøpe Blue Dryer, som er en lavenergi slamtørke med absorpsjonsteknologi og varmegjenvinning. Det skriver Blue Ocean Technology i en pressemelding.

Om Landeldi

  • Landeldi ble grunnlagt i 2017 av lidenskapelige gründere med variert og omfattende erfaring fra fiskeoppdrett, bygg og anlegg, geotermisk utnyttelse , næringsliv og finans.
  • Innen 2021 fullførte Landeldi konsekvensutredningen og kjøpte alle nødvendige lisenser, og tidlig i 2022 overførte de sin første generasjon laks fra klekkeriet til de første tilvekst- tankene på Deep Atlantic Station.
  • Landeldi eier og driver Öxnalækur gjennomstrømmings- klekkeri med kapasitet til produksjon av 2 millioner smolt årlig.
Opptil 6000 tonn slam i året skal anlegget kunne håndtere
Opptil 6000 tonn slam i året skal anlegget kunne håndtere

Blue Ocean leverer et avvanningssystem for fiskeslam med en produksjons-kapasitet på opptil 6000 tonn.

Kontrakten er signert med Landeldi for deres landbaserte oppdretts-anlegg, Deep Atlantic Station på Island.

Anlegget bygges like utenfor byen Thorlakshofn på Sør-Island – ved siden av den internasjonale skipshavnen – og ligger på toppen av fullt fornybare underjordiske salt- og ferskvannsreservoarer, filtrert og oppvarmet av den porøse lavagrunnen.

Den første fasen er for 6000 tonn årlig produksjon, med et endelig mål på 33 500+ tonn.

Det skrives i pressemeldingen at Landeldi er et fullt integrert oppdrettsselskap med sterkt fokus på bærekraft og lavt karbonavtrykk.

- Det vil være et betydelig samarbeid mellom lokalt landbruk og det landbaserte anlegget for å gjøre havbruksslammet til en ressurs med betydelig ESG-verdi.

Runar Thorarinsson, Director of Innovation & Sustainability i Landeldi.

- Vi er begeistret over denne kontrakten. Det har stått øverst på agendaen vår å sikre et sterkt fotfeste i den svært dynamiske islandske landbaserte lakseindustrien. Vi setter stor pris på det dype miljøfokuset til Landeldi og deres entusiasme for å utvikle nedstrømsløsninger med hensyn til fiskeslam kombinert med landbruksgjødsel for lokal verdiutvikling, sier Hans Runshaug, administrerende direktør i Blue Ocean Technology i pressemeldingen.