På denne tomten i Finnmark ønsker Cermaq å starte opp sitt første RAS-anlegg i Norge.
På denne tomten i Finnmark ønsker Cermaq å starte opp sitt første RAS-anlegg i Norge.

Vil etablere sitt første RAS-anlegg i Norge

I Norge produserer Cermaq om lag 20 millioner settefisk per år, men per nå har selskapet ingen RAS-anlegg i Norge. Nå kan det forandre seg.

Publisert Sist oppdatert

Bendik Fyhn Terjesen, innovasjonssjef i Cermaq snakket blant annet på Aqkva-konferansen tidligere i år om at selskapet vurderte å bygge et nytt anlegg og ta i bruk RAS-teknologi for første gang i Norge.

Nå har Cermaq sendt avgårde søknaden om å få etablere et nytt anlegg for settefiskproduksjon på Veines i Breivikbotn i Finnmark.

Det viser dokumenter LandbasedAQ har fått innsyn i.

Astrid Aam, kommunikasjonsansvarlig i Cermaq kan fortelle at selskapet planlegger et nytt RAS-anlegg i Finnmark.
Astrid Aam, kommunikasjonsansvarlig i Cermaq kan fortelle at selskapet planlegger et nytt RAS-anlegg i Finnmark.

Astrid Aam, kommunikasjonsansvarlig i Cermaq forteller til LandbasedAQ at de planlegger å bygge anlegget med RAS-teknologi, og planen deres er å produsere ca 12 millioner postsmolt pr.år.

- Men endelig produksjonsplan kan bli justert i prosjektering av anlegget, påpeker hun.

Søknad under behandling

Aam kan fortelle at Cermaq er ferdige med forprosjektet for anlegget og arbeider nå med å finne leverandører for mellom annet prosess, bygg og grunnarbeider.

- Når vi har valgt samarbeidspartner (leverandører/entreprenører) vil en samspillsfase starte hvor anlegget vil prosjekteres i mer detalj, legger hun til.

Reguleringsplanen for prosjektet er vedtatt og akvakultursøknad for settefiskanlegg er nå under behandling.

- Om alt går etter planen og prosjektet realiseres vil det bli et stort anlegg med en hovedbygning på ca 20 000 kvadratmeter, kan hun avsløre.

En endelig avgjørelse om bygging planlegges for første kvartal 2023.

Mye læring

Bendik Fyhn Terjesen har tidligere uttalt til Kyst.no at det enda er mye som skal læres når det kommer til RAS i deres norske avdeling.

- Vi har selvsagt RAS-erfaring fra våre anlegg i Chile og Canada og innad i selskapet, men det er noe vi har og skal ha fokus på å utvikle enda mer i Norge. Vi har dog mye erfaring med gjennomstrømmingsanlegg og gjenbruksanlegg i Norge, og skal bygge videre på alle disse produksjonene, har han tidligere sagt.