Ordfører i Kvinnherad, Hilde Enstad (Ap) klippet snoren. Til høyre er daglig leder for settefiskanlegget, Jan Gunnar Strand.
Ordfører i Kvinnherad, Hilde Enstad (Ap) klippet snoren. Til høyre er daglig leder for settefiskanlegget, Jan Gunnar Strand.

Stort settefiskanlegg med "ekstrem-RAS" offisielt åpnet

Ænes Inkubator skal fremover produsere settefisken til Tombre Fiskeanlegg, Lingalaks og Eide Fjordbruk. På fredag ble det høytidelig åpnet.

Publisert Sist oppdatert

Anlegget som ble påbegynt i 2020 fikk første rognen innsatt i mai i fjor, og i desember var det ferdigbygget. Nå fredag 9 juni var det imidlertid invitert til stor, offisiell åpningsfest, der ordfører i Kvinnherad, Hilde Enstad (Ap) stod for åpningen.

De tre oppdrettsselskapene Eide Fjordbruk, Lingalaks og Tombre Fiskeoppdrett har gått sammen om å bygge et nytt settefiskanlegg på Ænes ved Hardangerfjorden i Kvinnherad kommune. Anlegget, som har fått navnet Ænes Inkubator, har tillatelse til årlig å kunne produsere 3000 tonn, eller 20 millioner laksesmolt med størrelse opp til én kilo. Dette gjør eierne selvforsynt med settefisk.

Settefiskanlegget har fem RAS-moduler i anlegget, der fire av dem er bygget med såkalt ZWC (zero water change) teknologi. Det betyr at man opererer med en resirkuleringsgrad på 99,9 prosent.

Bli abonnent hos LandbasedAQ

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med LandbasedAQ.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk