Fra NTNU til næringen: Jørgen Texmo Grønn, Finn Lippestad, Eirik Moen Lillebudal og Einar Fredrik Barth Heyerdahl står bak bedriften Aquafish som skal hjelpe oppdrettere å ta bedre beslutninger basert på data.

Fra innsikt til handling:

Slik vil de revolusjonere databruken i oppdrett

Etter over 700 samtaler og 27 anleggsbesøk melder EquaFish om et tydelig skifte i hvordan landbaserte oppdrettere jobber med data.

Publisert Sist oppdatert

EquaFish består av fire nysgjerrige studenter som alle studerer master i entreprenørskap ved NTNU.

Studentene Einar Fredrik Barth Heyerdahl (24), Eirik Moen Lillebudal (27) og Jørgen Texmo Grønn (20) og Finn Lippestad (24) har studert helt andre ting enn havbruk i sine bachelorutdannelser, men da de startet på masteren på NTNU i entreprenørskap så de et stort potensial for å utvikle et verktøy som fungerer som en plattform for alle programmer et landbasert anlegg har.

– Det handler ikke lenger om å bare samle informasjon, men om å bruke den effektivt, sier Finn Lippestad, CEO og medgründer i EquaFish til LandbasedAQ.

Siden LandbasedAQ sist skrev om EquaFish har selskapet utviklet seg fra å tilby et oversiktsverktøy for datainnsamling til å levere et kraftfullt analyseverktøy med stor praktisk nytteverdi.

– Verktøyet har gått fra å hjelpe oppdretterne med å se data, til å gjøre det mulig å bruke data til å forstå årsak og virkning i produksjonen. Det gjør vi blant annet ved å varsle når parametere går utenfor terskelverdier, og vise hvorfor det skjer, forteller Lippestad.

Kort vei til innsikt – og tiltak

EquaFish har utviklet løsningen med mottoet «kortest vei til informasjon» – noe som betyr at brukerne skal kunne forstå hva som skjer på anlegget, hvorfor, og hva de bør gjøre – på færrest mulig klikk.

– Vi har sett at tiden det tar å gjøre analyser har blitt kuttet med opptil åtte timer i uken, forteller han, og legger til at dette ikke bare gir bedre beslutninger, men også økt trygghet og innsikt for hele teamet.

– Alle ansatte forstår nå produksjonen bedre – de ser trendene selv, visuelt, og kan dermed handle mer målrettet.

Felles utfordringer – og én felles løsning

Finn Lippestad (t.h.) og Eirik Moen Lillebudal i EquaFish har besøkt mange landbaserte anlegg for å lære mer om oppdrettsnæringen. NTNU studentene har det siste årene jobbet med utviklingen av et kommunikasjons- og beslutningsverktøy, der man skal kunne ha kontroll over alle parametere ved et landbasert oppdrettsanlegg.

Basert på samtaler med oppdrettere over hele landet, peker Lippestad på tre hovedutfordringer:

  1. Fragmenterte datasett

  2. Tidsmangel

  3. Avhengighet av nøkkelpersoners erfaringsbaserte kunnskap

Han sier at mye viktig innsikt er i dag lagret i hodene på erfarne driftsledere. 

– Når de er borte, mister man ofte kontinuitet. Det vi har gjort er å digitalisere denne erfaringen, slik at alle i organisasjonen får tilgang til den – også når nøkkelpersonell ikke er til stede.

Han mener også at datadeling på tvers av aktører er avgjørende for fremtidens teknologiløsninger. 

En ny type «fiske-CV»

EquaFish ser en tydelig trend i retning av større krav til dokumentasjon og fremoverskuende analyser.

Eirik Moen Lillebudal foran Salmon Evolution sitt anlegg på vei nordover fra Florø, under EquaFish sin reise langs kysten.

– Det er ikke nok å vite hva fisken har vært gjennom – man må kunne dokumentere levevilkår og forutsetninger for robusthet og vekst. Mange ønsker en slags «fiske-CV» som sier noe om både historiske forhold og forventninger.

Dette er også kommersielt viktig, forteller han, særlig med økt trykk fra verdikjeden og nye myndighetskrav til rapportering.

Mer å hente – med kunstig intelligens

Neste steg for EquaFish er blant annet å bruke AI og statistiske modeller til å tilpasse terskelverdier og vekstmodeller per anlegg.

– Vi jobber for at verktøyet vårt skal gi oppdretteren «superkrefter» – altså evnen til å se ting som er usynlige i dag.

Selskapet satser nå tungt på samarbeid med anlegg for å videreutvikle funksjonalitet basert på reelle behov i felt.

Klar tale før Havbrukskonferansen

På Havbrukskonferansen som arrangeres av Tekna 21.–22. mai skal EquaFish dele erfaringene fra arbeidet sitt og løfte diskusjonen om hva datadrevet beslutningstaking egentlig betyr.

– Det er mange som tror at dette handler om kompliserte algoritmer og at det bare er for ekspertene. Vi har bevist at det ikke stemmer. Det handler om å forstå hva som faktisk virker i produksjonen – og å gjøre det tilgjengelig for de som trenger det mest, sier Lippestad.

F.v.: Jørgen Texmo Grønn og Finn Lippestad fra EquaFish under et av flere sjøbesøk på Hitra, der de samler innsikt og brukererfaringer fra oppdrettere. Foto: Finn Lippestad / EquaFish
F.v.: Eirik Moen Lillebudal og Finn Lippestad foran De syv søstre, under EquaFish sin reise nedover Helgelandskysten for å besøke oppdrettsanlegg.