First Waters matfiskanlegg bygges like utenfor byen Thorlakshofn på Sør-Island.
Amelía Ósk Hjálmarsdóttir er ny Site Manager Grow Out for First Water sitt matfiskanlegg som er under bygging på Island.
First Waters matfiskanlegg bygges like utenfor byen Thorlakshofn på Sør-Island.

Hun skal lede arbeidet for matfiskanlegget til First Water

Amelia Osk Hjalmarsdottir (25) jobber i First Water på Island, og ble nylig promotert til anleggsleder for matfiskanlegget som er under bygging. 

Publisert Sist oppdatert

Det islandske landbaserte matfiskselskapet First Water (tidligere Landeldi) har store planer om å utnytte naturressursene med sin gjennomstrømmings-teknologi, og er godt i gang med byggingen av et matfiskanlegg i Torlákshöfn i Ölfus kommune på Sør-Island. 

Anlegget er også ved siden av den internasjonale skipshavnen – og ligger på toppen av fullt fornybare underjordiske salt- og ferskvannsreservoarer, filtrert og oppvarmet av den porøse lavagrunnen.

Skal sikre fremdriften til anlegget

First Water:

  • First Water (tidligere Landeldi hf.) ble grunnlagt i 2017, og bygger et landbasert matfiskanlegg på Island i kommunen Ölfus, sørvest på Island. 
  • Selskapet sysselsetter 55 ansatte, pluss en god del innleid personell.
  • Anlegget på 125 000 m² har en investeringskostnad på 7300 millioner kroner. 
  • Matfiskanlegget skal ferdigstilles i løpet av 2028. 

Amelia Osk Hjalmarsdottir jobber i First Water på Island, og ble nylig promotert til anleggsleder for matfiskanlegget som er under bygging, og sier til LandbasedAQ at det er en veldig spennende jobb og prosjekt hun har fått ansvar for. 

- Jeg har vært kvalitetsleder i 11 måneder nå og begynte for en uke siden som anleggsleder for hele anlegget. Jeg vil jobbe i begge posisjonene til vi finner en ny kvalitetsleder, forteller hun. 

Hjalmarsdottir skal administrere den daglige driften og kvalitetsstandardene for oppdrettsanlegget, sikre fiskens helse og velferd, samt overholdelse av HACCP og andre forskrifter.

- Det er omtrent 55 ansatte nå hos First Water, og når all bygging er ferdig, vil det være rundt 170 personer som jobber på anlegget i ulike roller. Vi har nå 12 fisketanker klare av 168 tanker, opplyser hun.

I jobben mener 25-åringen at det er viktig å sette høye standarder for arbeidsetikk og profesjonalitet. 

- Jeg finner tilfredsstillelse i å løse utfordrende problemer. Som leder følger jeg to retningslinjer: alltid ha en plan og sørge for at folk ikke kan misforstå deg, sier hun. 

Gjorde helomvending

Hjalmarsdottir har siden hun var 15 år jobbet innen helsesektoren, hovedsakelig som hjelpepleier. 

Amelia Osk Hjalmarsdottir har jobbet i First Water på Island i snart ett år, og ble nylig promotert til anleggsleder for matfiskanlegget som er under bygging.
Amelia Osk Hjalmarsdottir har jobbet i First Water på Island i snart ett år, og ble nylig promotert til anleggsleder for matfiskanlegget som er under bygging.

- Mens jeg fullførte studiene mine, jobbet jeg på intensivavdelingen. Deretter reiste jeg til Nordkjosbotn i Norge for å skrive bacheloroppgaven min. Jeg laget en ny produksjonsplan for et klekkeri der, siden de skulle sette opp et RAS-system ved anlegget sitt. 

Deretter, takket være læreren hennes, fikk hun muligheten til å være formann i et nytt røykeri på Vestfjordene på Island. 

- Jeg var ansvarlig for kvalitetsstyring, produksjonsplanlegging, lager, innkjøp og mer. Det var en utfordrende, men givende rolle. Etter å ha tilbrakt nesten 1,5 år der, hørte jeg om First Water fra en venn fra skolen. Jeg bestemte meg for å kontakte dem via e-post, og her er jeg nå, sier hun. 

25-åringen forteller at ambisjonen hennes var alltid å bli lege. 

- Men under en karrieredag på universitet, der jeg ble introdusert for fiskeri og havbruksfag, var det noe så fengslende med det, at det fikk meg til å gjøre en helomvending.

Hun er utdannet autorisert hjelpepleier, og har to bachelorgrader, i fiskerifag og bedriftsadministrasjon. Nå studerer hun akvakultur ved Hólar universitet.

Hjalmarsdottir er fra Blönduós, nord på Island, men bor nå i Hveragerði, som er 20 min fra jobben. 

Gjennomstrømmingsteknologi

Anlegget på 125 000 m² har en investeringskostnad på 7300 millioner kroner, og administrerende direktør, Eggert Tor Kristofersson har tidligere uttalt til LandbasedAQ at selskapet har ambisjoner om å produsere 51 000 tonn laks (43,000 HOG) i seks faser med et anlegg som har gjennomstrømmingssystem med fokus på teknologi for gjenbruk.

Matfiskanlegget skal ferdigstilles i løpet av 2028, og Kristofersson sier byggingen er godt i gang i fase 1 og forventes å bli ferdig i Q4 2024, og alle nødvendige lisenser, tillatelser og avtaler er på plass for fase 1–4. 

Slik vil First Water sitt matfiskanlegg Deep Atlantic Station bli seende ut når det står ferdigstilt i 2028. Anlegget bygges like utenfor byen Thorlakshofn på Sør-Island.
Slik vil First Water sitt matfiskanlegg Deep Atlantic Station bli seende ut når det står ferdigstilt i 2028. Anlegget bygges like utenfor byen Thorlakshofn på Sør-Island.