RAS blir mer og mer populært, ikke bare i Norge. Men det fører også med seg noen utfordringer på fiskehelse- og fiskvelferdssiden som må løses. Mandag og tirsdag samles man på veterinærhøyskolen for å utveksle erfaringer rundt emnet. Foto: Veterinærhøyskolen.

Fiskevelferd i RAS engasjerer internasjonalt

Med 140 påmeldte blir det stinn brakke på Adamstua i Oslo denne uken under «2nd Nordic Workshop on health and welfare of fish reared in RAS», som arrangeres ved NMBU Veterinærhøgskolen.

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Mandag 19. og tirsdag 20. november får tilhørerne høre mer enn 20 innlegg fra felten og fra forskning, både om helsemessige utfordringer og hvordan de kan løses. 

Paul J. Midtlyng er veterinær og medlem av organisasjonskomiteen. Foto: Privat.

- Deltakere er i hovedsak ansatte  i veterinær- og fiskehelsetjenester eller folk som har fagansvar for biologisk produksjon eller fiskehelse og -velferd i oppdrettsselskaper. Dessuten fagfolk fra private eller offentlige diagnostiske laboratorier og forskere som arbeider med sykdommer som sees i RAS-anlegg. Norge topper med et 100-talls påmeldte, forteller veterinær ved Veterinærhøgskolen og medlem av organisasjonskomiteen, Paul J. Midtlyng til Kyst.no

Han påpeker at det i Norge for tiden er en rivende utvikling med nybygging av en rekke store RAS-anlegg for laksesmolt. I Danmark og Finland drives det produksjon av regnbueørret og delvis hvitfisk-arter som matfisk i RAS-anlegg.

- Vi ønsker derfor å styrke kunnskapsutvekslingen mellom fiskehelsepersonell, de som er ansvarlig for drift og biologisk produksjon i RAS-anlegg og forskere som kan løse utfordringene. Og jo mer vi lærer av hverandre og over landegrensene, jo bedre er det både for fisken og for oppdretterne, sier Midtlyng.