Har sikret seg smolttilgang:

Fjordsmolt sitt anlegg i Tjeldsund i Nordland.
Fjordsmolt sitt anlegg i Tjeldsund i Nordland.

- Med kjøp av Fjordsmolt har vi biologisk forutsigbarhet

I en årrekke har samdriften Northern Lights Salmon og Sørrollnesfisk benyttet Fjordsmolt som deres primære smoltleverandør. Nylig ble de offisielt heleier av Fjordsmolt.

Publisert Sist oppdatert

Samdriften Northern Lights Salmon og Sørrollnesfisk opplyser at de har blitt heleier av Fjordsmolt.

- Vi er glade for at Morten Klingan Berg fortsetter som daglig leder, og vi ser fram til et godt samarbeid med han og alle de andre flotte ansatte i Fjordsmolt, opplyser selskapene på SoMe.

Bidrar til flere og trygge arbeidsplasser

Marianne Bendiksen, daglig leder i Northern Lights Salmon sier til LandbasedAQ at hun svarer på vegne av samdriften, og forteller at de har hatt eier-andeler i Fjordsmolt en god stund allerede.

Daglig leder Marianne Bendiksen i Northern Lights Salmon forteller at de og samdriftspartner Sørrollnesfisk er glade for å ytterligere sikre smolttilgangen ved å bli heleiere av Fjordsmolt AS.
Daglig leder Marianne Bendiksen i Northern Lights Salmon forteller at de og samdriftspartner Sørrollnesfisk er glade for å ytterligere sikre smolttilgangen ved å bli heleiere av Fjordsmolt AS.

- Det at vi nå er heleier betyr selvfølgelig mye for oss som samdrift, fordi vi nå har kontroll på smolt-tilgangen som igjen sikrer produksjonen vår i sjø. Det skaper forutsigbar drift og sikrere biologiske vilkår for oss som oppdretter. Det er også viktig for oss at vi kan bidra til lokalsamfunnet, og at vi med oppkjøpet av Fjordsmolt AS i enda større grad sikrer lokal forankret næring i Tjeldsund og Ibestad Kommuner, sier hun, og legger til:

- At vi kan være med å bidra til flere trygge og interessante arbeidsplasser i distriktet betyr mye, vi drifter med både et bedrifts - og samfunnsøkonomisk perspektiv.

Bendiksen påpeker at det er mye uro i Tjeldsund kommune for tiden, med fare for nedleggelse av både eldrehjem, sentralkjøkken og skole i nord-kommunen hvor de holder til.

- Derfor er det svært viktig at næring klarer å bidra til å holde liv i distriktene. Så håper jeg kommunen klarer å se sammenhengen med at bygdene her er avhengig av offentlige arbeidsplasser også for at det skal være jobb nok til alle som ønsker å bo her.

- Godt samarbeid

Northern Lights Salmon og Sørrollnesfisk vil være primærkunder, men Fjordsmolt vil fortsette å selge smolt til andre kunder også. Bendiksen forteller at det har vært et langt og godt samarbeid mellom selskapene i mange år.

- Når Berg Partner Havbruk AS tok kontakt og ønsket å selge sin andel i Fjordsmolt, ble det naturlig at Samdriften skulle ta over hele driften, for å sikre oss smolt-tilgang. I høst kom det fra regjeringen et forslag om grunnrenteskatt på havbruksnæringen, i tillegg til mange andre skatteskjerpelser. Hadde vi i startfasen av oppkjøps-prosessen visst det vi vet nå om den politiske risikoen iht skatt, ville kanskje utfallet i denne saken sett annerledes ut. Når det er sagt, er vi uansett veldig glad og stolt av denne investeringen, og at vi har Fjordsmolt med i gjengen, sier hun.

Videreutvikler RAS-anlegget

Smoltanlegget ligger innerst i Grovfjorden og har tillatelse til å produsere opp til fire millioner smolt. Smoltprodusenten er GLOBAL G.A.P sertifisert og det jobber ti ansatte i bedriften.

Daglig leder Morten Klingan Berg i Fjordsmolt sier til LandbasedAQ.no at Sørrollnesfisk og Northern Lights Salmon har samarbeidet siden dag en.

Avbildet er det nye styret i Fjordsmolt.
Avbildet er det nye styret i Fjordsmolt.

- Vi har samarbeidet godt i over 30 år og jeg er veldig glad for at de ville overta. Jeg hadde andre tilbud på bordet, men følte dette var det riktige valget. Ikke minst ligger oppdrettsselskapenes lokaliteter strategisk godt plassert i forhold til anlegget, forteller han.

Smoltanlegget produserer rundt 350-400 tonn smolt i året, og bruker både gjennomstrømming og RAS-teknologi.

- Vi produserer yngelen opp til 15 gram i gjennomstrømningsavdelingen, og deretter tar vi fisken over RAS-anlegget. RAS-avdelingen har fungert svært bra og vi er glade for at Bjørn Ernsen hos oss designet det selv og gjorde en svært bra jobb med dette arbeidet, bemerker han.

Fjordsmolt har også hatt en strategi med å prioritere lokalt ansatte og ha en intern opplæring av de.

- Etter mitt syn så har vi lykkes med dette. Den staben som vi har er utrolig dedikert, flink og lojal. De har over tid bevist at det ikke er bare anleggsdesign som er viktig for å produsere en god smolt. Det er i aller høyeste grad staben på Fjordsmolt som skal ha honnør for et veldrevet smoltanlegg, påpeker han.

Anlegget består av klekkeri, startfôring, to yngelavdelinger, RAS-anlegg og en uteavdeling.

Bendiksen sier at det jobbes kontinuerlig med oppgraderinger av anlegget for å sikre god produksjon.

- Det gjøres en del byggetekniske oppgraderinger nå, men anlegget er i god stand og har kapasitet til å produsere i henhold til tillatelsen.

Fjordsmolts mål for neste år, forteller hun blir å fortsette med å jobbe for en effektiv og kvalitetsfokusert produksjon.

- Vi har nå også muligheten til å ta tidlige strategiske valg for å optimalisere smolt-utsettene til Samdriften, forteller hun.