Ole Gabriel Kverneland, daglig leder i Laksesystemer.

Vil dra erfaring fra landbruk inn i landbasert akvakultur

Gjennom søsterselskapet Fjøssystemer Bygg AS vil Laksesystemer AS utvide porteføljen til nå også å kunne levere bygg til landbasert akvakultur. 

Publisert Sist oppdatert

Byggeselskapene i Fjøssystemer gruppen har en total omsetning på ca 550 millioner kroner, så det er en veletablert aktør som beveger seg inn i markedet for anlegg til produksjon av fisk på land.

Ole Gabriel Kverneland, daglig leder i selskapet, skriver i en pressemelding at de har en overordnet strategi som handler om å skape synergier mellom ulike former for produksjon av mat.

- Vi i akvakulturnæringen har mange ting vi kan lære av moderne landbruk – og motsatt. På mange måter tror vi det vil bli enda større likheter etter hvert som fisken oppholder seg lengre på land. Fjøssystemer Bygg har hatt stor suksess i landbruk og i annen industri, og vi gleder oss til å gjenta denne suksessen innen landbasert akvakultur. 

Store prosjekter

Andreas Stø, daglig leder i Fjøssystemer Bygg as, sier de har holdt et øye med dette markedet i ganske lang tid, og påpeker at det er mye som rører seg, både hva angår tradisjonelle smoltanlegg, post-smolt prosjekter og matfiskanlegg på land. 

- I tillegg ser vi mange spennende prosjekter for andre arter som kveite, torsk og reke. Byggselskapene i Fjøssystemer gruppen har hatt en fin utvikling de siste årene, og vi mener vi sitter på erfaring og kompetanse som kan bidra til verdiskaping også innenfor landbasert akvakultur. 

Han understreker at prosjektene er store og er typisk satt sammen av mange ulike entreprenører som skal jobbe sammen, og sier det kan være en stor fordel å redusere antall aktører i et prosjekt og dermed forenkle grensesnittene. 

- Vi erfarer også at suksesskriteriene i landbruket er mye av de samme som i akvakultur. Det viktigste er å skape et miljø som sikrer trivsel og velferd for dyrene, og som samtidig gir en effektiv og god arbeidsplass for bonden eller røkteren, sier han.