Ny fôrflåte ankommet Rødøy Kommune.

Ny fôrflåte ankommet Rødøy

Gigante Salmon fikk 13. juli levert ny fôrflåte fra Endúr Sjøsterk. Flåten skal brukes på selskapets landbaserte oppdrettsanlegg på Lille Indre Rosøy i Rødøy kommune.

Publisert Sist oppdatert

Flåten skal fungere som operasjonssentral, kontroll, fôrlager og boplass for ansatte. Prislappen for flåten er på rundt 40 millioner kroner, og er en strategisk viktig investering for selskapet. 

- Vi gikk for et sikkert valg som vi vet kommer til å fungere. Godt utprøvd teknologi og gode arbeidsforhold for de ansatte var viktige kriterier da vi la inn bestillingen, sier Helge Albertsen, administrerende direktør i Gigante Salmon.

Marianne Jensen, maskinist, på dekket til den nye flåten.

Fôrflåten skal etter planen ligge fortøyd til Rosøya og skal kobles til landstrøm ved hjelp av sjøkabel. Første fisk er planlagt levert i anlegget ved utgangen av september, og flåten skal da være i full drift. Flåten er levert av Endúr Sjøsterk i Bergen, og transporten nordover med slepebåt tok omtrent en uke. 

- Flåten er riktig produkt for oss. Istedenfor å bygge flere bygg på Lille Indre Rosøy, får vi nå en flåte som er mobil, og kan tilpasses utviklingen fremover. Øya er i tillegg ikke regulert til å etablere større bygg, så det gjorde valget lettere med å ha en fôrflåte som base, sier Albertsen. 

Endúr Sjøsterk AS har hovedkontor i Bergen, og flåten er bygd på verftet deres på Stamsneset like utenfor havnebyen. Selskapet er en del av det norske industrikonsernet Endúr ASA, og har lang erfaring med levering av fôrflåter til oppdrettere i Nord-Norge, deriblant Gigante-konsernet. I januar 2022 signerte de avtale med Gigante Salmon Rødøy om bestillingen av fôrflåten. 

- Vi er veldig takknemlige for oppdraget. Vi har levert 108 flåter til nå, og vi er stolte over å kunne levere denne flåten til Gigante Salmon, sier Frode Johansen, Bid and Project Manager i Endúr Sjøsterk AS. 

Oppholdsrom i den nye flåten.

Mer enn en fôrflåte

Gigante Salmon har i tillegg til å ha jobbet med utbyggingen av selve anlegget, også jobbet med rekrutteringen til den nye arbeidsplassen i Rødøy kommune. På anlegget er det planlagt en turnusordning bestående av en tekniker, en elektriker, to røktere og en skiftleder. Selskapet er fornøyde med rekrutteringen.

- Vi har fått på plass alle vi trenger for å ta imot første fisk i høst. Vi har ansatt fastboende på Rødøy, fra nærområdet og noen som skal pendle fra fastlandet. Dette er dyktige medarbeidere som allerede gjør en utmerket jobb, forteller Albertsen. 

I turnus skal de ansatte bo på forflåten, som skal ligge fortøyd utenfor landanlegget. Landanlegget til Gigante Salmon er fremdeles under konstruksjon, og selskapet forventer en ferdigstillelse ved utgangen av juni 2024.

Fôrflåten på slep.