Har funnet et lovende fôrtilsetningsstoff for å styrke laksens immunforsvar
I en ny vitenskapelig artikkel presenteres en forbindelse som kan ha potensial som tilsetning i funksjonelle fôr.
Det er forskere fra bl.a. NMBU samt franske og chilenske
miljøer som står bak artikkelen. Den
er publisert i Aquaculture og har navnet: «Immunomodulatory effects of
hydrolyzed Debaryomyces
hansenii in
Atlantic salmon (Salmo
salar L):
From the in vitro model to a natural pathogen
challenge after seawater transfer”
Såkalte «Ikke-Saccharomyces
gjær», slik som Debaryomyces hansenii eller celleveggkomponenter
fra denne, er nye kandidater for nye funksjonelle fôr til fisk, siden de
inneholder flere MAMPs (mikrobeassosierte molekylære mønstre) som kan aktivere
og modulere vertens fysiologiske responser, og dermed forbedre fiskehelse og
velferd .
I studien bak
den vitenskapelige publikasjonen kombinerte forskerne in vitro -arbeid
ved bruk av cellelinjer og primærkulturer av hodenyre-lukocytter (HKL) fra atlantisk
laks (HKL), med en in vivo- studie der to grupper atlantisk
laks ble fôret med 0,1 % hydrolysert D. hansenii (LAN6) i
ferskvann (7 uker) og sjøvann (6 uker).