Anlegget til Gaia Salmon skal stå klar allerede i mai 2024.

Bygger postsmoltanlegg på rekordtid

VAQ og Gaia Salmon har signert alle avtaler for å fullføre sitt nye postsmolt-prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidene er i full gang og mye er allerede på plass, skriver de to selskapene i en pressemelding.

På øya Træna på Helgeland-kysten er de første kapitlene i et aldri så lite industrieventyr i ferd med å bli skrevet – med sjømatprodusenten Gaia Salmon i hovedrollen, godt assistert av RAS-leverandøren VAQ samt Øksnes Entreprenør og Overhalla Betong. Her skal det produseres årlig 7.200 tonn postsmolt i størrelsesorden opp til 800 gr. Og tidsrammen i fremdriftsplanen for ferdigstillelse av dette nye anlegget er av en sjelden karakter, ifølge administrerende direktør i VAQ, Sondre Høidalen.

- Etter en konstruktiv og krevende samspillfase, ble arbeidet igangsatt i mars. Og den ambisiøse målsettingen er å sette inn den første smolten allerede mai 2024. Om bare snaut ett år. Det er et unikt installasjonstempo som vi aldri har vært med på før, men samtidig en spennende utfordring, forteller Høidalen som er fornøyd med å få tildelt oppdraget. Og legger til at dette er et hyggelig bidrag til selskapets leveringsportefølje i en tid bransjens aktivitetsnivå generelt preges av usikkerhet knyttet til innføringen av grunnrenteskatt.

En optimistisk kvintett som ser frem til å skape verdifull sjømatproduksjon i øysamfunnet på Træna. Fra venstre administrerende direktør Erik Hernes og styreleder Roald Dolmen, Gaia Salmon. Videre ordfører på Træna, Jan Helge Andersen, og deretter styreleder Pål Kristian Moe og administrerende direktør Sondre Høidalen, VAQ.

Ingen grunn til skepsis

Træna er for mange mest kjent for å huse en populær sommerlig musikkfestival, to timers fergetur ute i havgapet. Nå vil det skapes noe mer som bidrar til enda mer trygghet i det vesle kystsamfunnet – med blant annet flere arbeidsplasser. Noen vil kanskje rynke litt på nesen på etablering av næringsvirksomhet såpass langt fra kysten, men administrerende direktør i Gaia Salmon, Erik Hernes, mener slik skepsis er ubegrunnet.

- Både fylkeskommune, ikke minst kommune og resten av et entusiastisk øysamfunn, har lagt til rette for prosjektet vårt på en utmerket måte. Vi har rikelig med tilgang til sjøvann av ypperste kvalitet. Og melder behovet seg for utvidet aktivitet, er det muligheter for mer areal, sier Hernes.

Også finansnæringen ser ut til å ha god tro på Træna-prosjektet. Nylig ble mer kapital hentet inn, uten tilrettelegging, til selskapet der Roald Dolmen forblir den største eieren – med Aker Capital også som en vesentlig investor. Industrigiganten Aker har for øvrig flere interesser innen sjømatproduksjon. For SalmarAker Ocean utprøver et mære-konsept langt til havs, Ocean Farm 1.

Byggingen av postsmolt-anlegget på Træna er et eksempel på den norske oppdrettsindustriens evne til å omfavne ny teknologi og drive bærekraftig utvikling. Gjennom samarbeidet mellom Gaia Salmon, VAQ og andre involverte parter vil dette anlegget bli et verdifullt bidrag til sjømatproduksjonen i regionen og et eksempel på beste praksis innen oppdrettsteknologi.