Morten Berg fra Bogen Aqua (t.h) sammen med ordfører Terje Bartholsen i Evenes utenfor bygget som skal rives, før det blir bygget nytt settefiskanlegg.

Har startet jakten på aksjonærer til nytt settefiskanlegg

Når Morten Berg gir seg som daglig leder i Fjordsmolt står det nye utfordringer og venter for oppdretteren som skal starte opp nytt settefiskanlegg.

Publisert Sist oppdatert

31. mai 2023 har mangeårig daglig leder Morten Berg sin siste arbeidsdag hos Fjordsmolt. Han skal nå ta fatt på nye oppgaver i selskapet Bogen Aqua, som planlegger å bygge et nytt settefiskanlegg på Slaggen i Evenes kommune.

Til LandbasedAQ forteller Berg at han skal være daglig leder i Fjordsmolt frem til første juni, før han da går all inn i Bogen Aqua.

- Under tiden min i Fjordsmolt vil jeg si at jeg har hatt hele Grovfjord-samfunnet i ryggen. Det er en positivitet i dette samfunnet som er ganske unikt, sier han.

Lise Berg Medby overtar i juni som daglig leder i Fjordsmolt.

I november i fjor ble samdriften Northern Lights Salmon og Sørrollnesfisk heleier av selskapet.

Berg forteller at planen opprinnelig var å bruke Fjordsmolt som yngelleverandør til Bogen Aqua, men påpeker at det ville satt Northern Lights Salmon og Sørrollnesfisk i en skvis med fisk.

- Vi planlegger derfor for klekking og startfôring i Bogen Aqua. Det hadde vært fint å komme kjapt i gang med å bygge opp storavdelingen, og få inn 40-50 grams yngel.

Når det gjelder oppbyggingen av Fjordsmolt, mener Berg at det mest spennende var å bygge opp resirkulering i 2007.

- Vi var veldig tidlig ute, og min kunnskap var egentlig minimal. Men jeg hadde stor tro på at det å spare vann og energi ville gjøre at Fjordsmolt fikk en økonomi som var fremtidsrettet. Det har vært en fantastisk fin tid, sier han.

Jakter aksjonærer

Nå er det Lise Berg Medby som skal overta som daglig leder i Fjordsmolt. Hun har allerede jobbet i selskapet i flere ulike roller i fire år. Hun har en bachelorgrad innen fiskeri- og havbrukvitenskap fra UIT Norges arktiske universitet.

- Hun har utviklet seg enormt i de årene hun har vært i Fjordsmolt, og har vært innom stort sett alle avdelinger. Jeg er veldig glad for at styret gikk inn for hun i den rollen, sier Berg.

Hvordan blir starten nå for Bogen Aqua?

- Jeg er alene, men jeg har en del interessenter som ønsker å være med. Konsesjonen er i boks, og vi skal sende inn en endringssøknad for å ha ferskvannsavdeling.

Berg forteller at de har fått vannavtale med grunneieren og sier de skal være i gang med byggeaktivitet så tidlig som mulig på høsten. Først må det tidligere jernstøperiet som er på tomten rives.

- Vi ser for oss å produsere 6-8 millioner smolt, eller ca 3000 tonn i første byggetrinn.

- Har det vært vanskelig å få med aksjonærer på prosjektet?

- Når grunnrenteskatten kom så var det en god del som ramlet av lasset. Men det er mangel på smolt, og stor mangel på storsmolt. Selv om grunnrenteskatten kom, må man fortsette næringen fremover, men det er klart at det skaper usikkerhet.

Berg sier han spesielt ønsker å ha med en oppdretter på aksjonærsiden.

- Når vi teller første august må vi være ferdig med aksjonærsitsen. Hvis vi har byggestart før årsskiftet i år, så vil det gå ca tre år før vi er helt ferdig. Vi ønsker å bygge modul for modul og komme oss fort i produksjon, sier han avslutningsvis.

Avbildet er styret i Fjordsmolt.