Slik ser skissen for det planlagte landbaserte anlegget i New Zealand ut.
Slik ser skissen for det planlagte landbaserte anlegget i New Zealand ut.

Skal lage New Zealands første landbaserte oppdrett

En prototype for New Zealands første landbaserte oppdrett er i de tidlige utviklingsstadiene, med støtte fra Ministry for Primary Industries' Sustainable Food and Fiber Futures (SFF Futures)-fond.

Publisert Sist oppdatert

SFF Futures forplikter $6,7 millioner over seks år til $16,7 millioner-prosjektet, som offisielt ble lansert i Twizel i oktober i fjor. Hav- og fiskeriminister i New Zealand David Parker deltok på lanseringen og besøkte Mt Cook Alpine Salmons allerede eksisterende ferskvannslakseoppdrett for å høre om planene for å bygge prototypen.

- Etterspørselen etter sunne, bærekraftig produserte akvakulturprodukter fortsetter å vokse, og landbasert lakseoppdrett vil gjøre New Zealand i stand til å øke tilbudet av dette høyverdiproduktet, sier Steve Penno, MPIs direktør for investeringsprogrammer på nettsiden til Mt Cook Alpine Salmon.

Penno sier at prosjektet er i tråd med regjeringens akvakulturstrategi, som skisserer en bærekraftig vekstvei til ytterligere 3 milliarder dollar i årlig inntekt.

- Landbasert akvakultur er en sentral pilar i akvakulturstrategien, som er avhengig av innovasjon på tvers av akvakultursektoren. Dette prosjektet er et utmerket eksempel på smart tenkning for å utforske hvordan landbasert oppdrett kan se ut for New Zealand, basert på neste generasjons lakseoppdrettsteknikker, påpeker Penno.

CEO i Mt Cook Alpine Salmon, David Cole sier medfinansieringen fra SFF gjør dem i stand til å utvide produksjonskapasiteten gjennom en ny måte å drive oppdrett på som har potensial til å være en gamechanger for selskapet og akvakultursektoren i New Zealand.

Hybridanlegg

Han sier videre at planen er å bygge et 1000 tonns hybridanlegg (delvis gjennomstrømning) for å etterligne de naturlige forholdene på New Zealand.

Anlegget vil bli designet for å optimalisere energibruken gjennom gravitasjonsmatet vann og integrering av fornybare og lavenergiløsninger.

- Dette skiller seg fra de RAS systemene som brukes av de fleste landbaserte oppdrett ellers i verden, sier Cole.

- Designet vil fange opp avfall, kontrollere strømmene bedre for å passe fisken, og gi et stabilt, ideelt vekstmiljø. Siden det er landbasert, har vi muligheten til å levere større automatiserings- og overvåkingssystemer i et allværsarbeidsmiljø, sier Cole.

Selskapet sier at næringsstoffene fra lakseproduksjonen vil bli brukt i en akvaponikkavling. Dette vil kobles videre til et våtmarksområde som vil rense vannet ytterligere.

Plasseringen av anlegget er ennå ikke bestemt, men ville være innenfor enten Mackenzie- eller Waitaki-distriktene.

Pionerselskap

Styreleder for Mt Cook Alpine Salmon, Bill English, sier det er et spennende prosjekt.

- Mt Cook Alpine Salmon var pioner innen lakseoppdrett i landet og startet i 1992. Det er veldig passende at det vil fortsette å lede an med denne innovative tilnærmingen til et landbasert oppdrett. En vellykket pilot vil se muligheten til å skalere opp og senere replikere det utprøvde konseptet, med et stort potensiale i utlandet, sier English.

Fiskeriminister Steve Penno påpeker at det internasjonalt er mange titalls landbaserte lakseprosjekter enten i planleggingsstadiet, under bygging eller allerede i drift.

- Mt Cook Alpine Salmon har allerede internasjonal ekspertise på å bygge landbaserte lakseoppdrettsanlegg innenfor sin akvakulturdivisjon, og vil utnytte denne kunnskapen. De vil også rådføre seg med globale eksperter for å designe det avanserte vannstyringssystemet, avslutter Penno.