Kontrakt på boring av hull til vannforsyning i landbasert matfiskanlegg

Landeldi hf. og boreselskapet Ræktunarsamband Floa og Skeida ehf. har signert en kontrakt for boring av 30 havhull i Thorlákshöfn, opptil 100 meter i dybden.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding fra Landeldi skriver de at målet også er å bore ferskvannsbrønner og brønner for måling og overvåking av brønner.

Avtalen garanterer Landeldi lavafiltrert sjøvann for hele første fase av seks i prosjektet. Prosjektets varighet er estimert til 15 måneder.

Arbeidet starter iflkge selskapet i løpet av de neste ukene.

I henhold til kontraktsbestemmelsene er Ræktunarsambandid forpliktet til å investere i elektriske kompressorer og Landeldi til å levere strøm til prosjektet.

- Med dette er en betydelig bruk av olje i stor grad erstattet av Islands bærekraftige elektrisitet i borearbeidet, som er en nyvinning på Island når det gjelder boring av saltvannsbrønner. Avtalen er en av de mest miljøvennlige i sitt slag og er en del av begge selskapenes reise mot sine miljømål, skriver selskapet.

Det er også et dyrevelferdsspørsmål fordi fremtidig boring vil skje nær eksisterende fiskekar i full drift og sterkt reduserende støy og luftforurensning antas å unngå stress inne i tankene,