
170 000 døde fisk etter fall i oksygennivået
Menneskelig feil og brudd på prosedyrer forårsaket hendelsen, skriver Proximar i en børsmelding.
Det norske, landbaserte oppdrettsselskapet Proximar Seafood, som driver oppdrett ved foten av Mount Fuji i Japan, opplevde natt til torsdag en alvorlig hendelse som førte til massedød blant fisk. Rundt 170 000 fisk mistet livet etter at sirkulasjonspumper stanset i anlegget.
Falt under kritisk nivå
Ifølge selskapet skjedde ulykken under forberedelser til en forestående fiskeoverføring. En tom tank ble fylt i løpet av natten, og på grunn av feil med automatiske ventiler ble prosessen styrt manuelt.

På grunn av menneskelige feil og brudd på prosedyrer falt imidlertid nivået i tanken som ble pumpet vann av under minimumsinnstillingspunktet, noe som førte til at sirkulasjonspumpene stoppet. Dette førte til oksygensvikt i to fisketanker, med omfattende dødelighet som resultat.
– Nødoksygensystemet ble aktivert som det skulle, men klarte ikke å levere tilstrekkelige nivåer. Årsaken til dette undersøkes nå, opplyser selskapet i en børsmelding.
Fisken som gikk tapt var planlagt slaktet i fjerde kvartal i år. Den økonomiske effekten av dødeligheten er estimert til rundt 12 millioner kroner, med et produksjonstap på omtrent 550 tonn.
Forventer å øke snittvekt
Likevel peker Proximar på at hendelsen også frigjør tankkapasitet, noe som kan utnyttes til å optimalisere produksjonen. Flaskehalsen i produksjonen når det gjelder slaktevekt har vært mangel på tilgjengelig tankkapasitet. Selskapet forventer derfor å kunne øke snittvekten på fisken som slaktes, samt oppnå bedre pris.
Produksjonsteamet anslår at optimaliseringen kan gi en positiv effekt tilsvarende rundt 200 tonn, noe som reduserer nettoeffekten av hendelsen til rundt 350 tonn. Proximar estimerer nå en total slaktevolum på cirka 3000 tonn i 2025.
Selskapet nådde en milepæl i september i fjor da de slaktet sin første fisk, og slaktet totalt 322 tonn HOG i løpet av årets første kvartal, med en superiorandel på 99,5 prosent.